Jusztina
12 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Egy évre kölcsönadják Szent István koponyáját

2000.07.12. 14:18
Horvátország egy évre kölcsönadja Szent István koponyaereklyéjét - állapodott meg Rockenbauer Zoltán magyar és Antun Vujics horvát kultusz miniszter. A két politikus a Dubrovniki Nyári Fesztiválon találkozott. Megegyeztek abban is, hogy tárgyalásokat kezdenek a az ereklye végleges magyarországi elhelyezéséről. A hazai illetékesek ugyanakkor még nem tudtak felvilágosítást adni arról, hol lehet majd megtekinteni az ereklyét.

A magyar és a horvát kultuszminiszter megegyezése értelmében Horvátország a millenniumi év tiszteletére 2000. augusztus 20-tól 2001. augusztus 20-áig kölcsönadja Magyarországnak Szent István koponyaereklyéjét, amit most egy dubrovniki múzeumban őriznek.

Magyarország haladéktalanul megindítja az ideiglenes átadáshoz szükséges hivatalos eljárást. Ezzel párhuzamosan a két minisztérium között tárgyalások kezdődnek annak lehetőségéről, hogy az ereklye - kölcsönös ajándékozás alapján - véglegesen Magyarországra kerülhessen - tájékoztatták az Indexet a Nemzeti Kulturális és Örökség Minisztériumában.

A koponyaereklye a legenda szerint államalapító királyunk szentté avatásán került elő. Az 1083-ban lezajlott szertartás keretében újratemették Szent Istvánt, s állítólag ekkor vették ki a koporsóból a szent jobbot, illetve néhai királyunk koponyáját. Szakértők szerint az ereklye valódisága megkérdőjelezhető, ám nem lehet megállapítani, hogy valóban Szent István koponyáját őrzik-e Dubrovnikban, mivel annak megvizsgálását éppúgy nem hagyják jóvá, ahogy a Szent Jobbét sem.

Az ereklyét bemutatják majd a nagyközönségnek is, ám az Indexnek egyelőre sem a kultusztárcánál, sem a millenniumi ügyekkel foglalkozó kormánybiztosi irodánál nem tudták megmondani, milyen helyszínen láthatják majd az érdeklődők. Az Index utolérte Dubrovnikban Rockenbauer Zoltán sajtókapcsolatokért felelős munkatársát, s Kőhalmi Andrea ugyancsak megerősítette: a kölcsönadás augusztusi időpontja már biztos, a leendő bemutató helyszínéről azonban még nincs döntés.