Erzsébet
1 °C
4 °C

Börtön járna annak, aki bekavar az érettségin

2005.08.26. 13:02
Az érettségi rendjének lokális megzavarása ötvenezer forintos büntetést ér az Oktatási Minisztérium egyik tervezetében. Az érettségi megzavarását megyei szinten 150 ezer forintra, országos szinten egy éves börtönre taksálja a a tárca.

Az Oktatási Minisztérium javaslata szerint akár egy éves börtönbüntetésre vagy pénzbüntetésre ítélhetnék, aki megzavarja az érettségi vizsgákat, közölte a szaktárca sajtófőnöke, Szántó Gabriella.

A minisztérium az idei tétellopások miatt szigorítaná a bünetető törvénykönyvet és a szabálysértési törvényt. A változások nyomán akár egy éves börtönbüntetés is járhatna annak, aki az országban nagy területen vagy országosan megzavarja az érettségi vizsgákat. A szabadságvesztés mellett közérdekű munkára is lehetne ítélni a vizsgát megzavarókat.

Aki egy intézményben okoz zavart a vizsgák menetében, szabálysértést követ el, s 50 ezer forintos bírságot kellene fizetnie. Aki nemcsak egy iskolában, hanem egy megyében több intézményben, vagy a fővárosban zavarja meg az érettségit, elzárással vagy 150 ezer forinttal lenne büntethető. A kezdeményezés jelenleg államigazgatási egyeztetésen van, a kormány várhatóan szeptemberben tárgyal róla, közölte Szántó Gabriella.

Pokorni Zoltán az MTV reggeli műsorában egyetértett azzal, hogy bűnhődjön, aki megkeseríti az érettségizők életét. Ugyanakkor a Fidesz alelnöke, a volt oktatási miniszter szerint furcsa, hogy utódja büntetőjogászt játszik. "Jobb lett volna, ha a tételek titkosítására fordít ennyi energiát, mint most" - mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?