Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Börtön járna annak, aki bekavar az érettségin

2005.08.26. 13:02
Az érettségi rendjének lokális megzavarása ötvenezer forintos büntetést ér az Oktatási Minisztérium egyik tervezetében. Az érettségi megzavarását megyei szinten 150 ezer forintra, országos szinten egy éves börtönre taksálja a a tárca.

Az Oktatási Minisztérium javaslata szerint akár egy éves börtönbüntetésre vagy pénzbüntetésre ítélhetnék, aki megzavarja az érettségi vizsgákat, közölte a szaktárca sajtófőnöke, Szántó Gabriella.

A minisztérium az idei tétellopások miatt szigorítaná a bünetető törvénykönyvet és a szabálysértési törvényt. A változások nyomán akár egy éves börtönbüntetés is járhatna annak, aki az országban nagy területen vagy országosan megzavarja az érettségi vizsgákat. A szabadságvesztés mellett közérdekű munkára is lehetne ítélni a vizsgát megzavarókat.

Aki egy intézményben okoz zavart a vizsgák menetében, szabálysértést követ el, s 50 ezer forintos bírságot kellene fizetnie. Aki nemcsak egy iskolában, hanem egy megyében több intézményben, vagy a fővárosban zavarja meg az érettségit, elzárással vagy 150 ezer forinttal lenne büntethető. A kezdeményezés jelenleg államigazgatási egyeztetésen van, a kormány várhatóan szeptemberben tárgyal róla, közölte Szántó Gabriella.

Pokorni Zoltán az MTV reggeli műsorában egyetértett azzal, hogy bűnhődjön, aki megkeseríti az érettségizők életét. Ugyanakkor a Fidesz alelnöke, a volt oktatási miniszter szerint furcsa, hogy utódja büntetőjogászt játszik. "Jobb lett volna, ha a tételek titkosítására fordít ennyi energiát, mint most" - mondta.