Sára, Márió
2 °C
6 °C

'Nem állhat minden feladatlap mellett rendőr'

2005.05.12. 16:40
Az Oktatási Minisztérium szerint Magyar Bálint jogszerűen hozott rendeletet az érettségi újraírásával kapcsolatban. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint Magyarország ma olyan ország, ahol nem tudnak megszervezni és lebonyolítani egy tisztességes érettségi vizsgát. A tárca elismerte: országos szinten veszélybe került az érettségi. A kormány szerint ennek oka, hogy tétellopás, vagyis bűncselekmény történt.

Szolgálati titok megsértésével gyanúsít egy diákot a Nemzeti Nyomozó Iroda, értesült az InfoRádió. A hírrádió szerint jelenleg is tart az érettségi vizsgatételek ellopásával gyanúsított diák meghallgatása. A tanuló több társát is meghallgatják a rendőrök. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársa az Index kérdésére azt mondta, hogy nem kívánják kommentálni a hírt.

A TV2 Tények című hírműsorának értesülései szerint a gyanúsított diák a budai Táncsics Mihály Gimnázium tanulója.

Másról szól

Kolláth György szerint nem igaz, hogy a miniszter "bármikor, mert baj van, intézkedhet. Az alkotmányjogász arra utalva, hogy Magyar Bálint szerdán rendeletben megsemmisítette a matematikaérettségi egyes részeit, azt mondta: "nem lehet csak úgy, korlátlanul megsemmisíteni eredményeket". Kolláth György a Magyar Rádiónak azt nyilatkozta: a miniszter felhatalmazása másra szól, mint amiben lépett, és egy kormányrendelet kezelte volna megfelelően a kérdést.

Az Oktatási Minisztium szerint viszont törvényes volt Magyar intézkedése. Szüdi János közigazgatási államtitkár azt állította, azért kellett megsemmisíteni az eredményeket, mert országos szinten veszélybe került az érettségi jogszabályok szerinti megtartása. Szüdi az MTI-nek azt mondta, a közoktatási törvény 95. paragrafusának 7., 8., és 9., bekezdése tartalmazza a miniszter jogosítványait e kérdésben. A kormány is jogszerűnek tartja Magyar Bálint eljárását.

A közigazgatási államtitkár elmondta, a jogszabály nyolcadik bekezdése arról szól, hogy az oktatási miniszter a tanév rendjétől a szükséges mértékben eltérő intézkedést hozhat. A kilencedik bekezdés leszögezi: az oktatási miniszter megsemmisítheti az érettségi vizsga eredményét, ha bebizonyosodik, hogy a vizsgát jogellenesen szervezték meg. Szüdi János közölte: miután kiderült, hogy a tételek nyilvánosságra kerültek, a tárca úgy gondolta, ezt az intézkedést meg kell tenni.

Azoknak a diákoknak, akiknek a felvételihez nem szükséges az érettségi vizsga, nem kötelező újra vizsgázniuk, május 18-án 16 óráig dönthetnek, hogy újra vizsgáznak, vagy az év végi érdemjegyüket számítják be. A matematikaérettségivel kapcsolatos hivatalos tájékoztatást itt lehet elolvasni.

Batiz András csütörtökön cáfolta, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kuncze Gábor szabaddemokrata pártelnök szerdai megbeszélésén felvetődött volna Magyar Bálint felelőssége, úgy értékelték, hogy "erősíteni kell a szaktárca vezetőjét az érettségi vizsgák végigviteléhez". A kormány úgy értékeli, hogy a tételek kiszivárogtatója vagy az érettségi tekintélyét, illetve 116 ezer diák munkáját akarta tönkretenni, vagy azokat értékesítve pénzhez jutni.

Objektív mérce
Az elmúlt évek és az idei magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem érettségi vizsga között különbség, hogy míg eddig magyarból és matematikából a televízióban illetve a rádióban ismertették a feladatokat, történelemből pedig nem is volt írásbeli, addig az idén az iskolák a vizsga első napja előtt két héttel átvehették a feladatsorokat. Hogy erre miért volt szükség, és hogy miért jó a kétszintű érettségi, azt Bánki István, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium vezetőtanára mondta el az Indexnek. Szerinte a magyarérettségik és a matematikafeladatok esetében egyszerűen felolvasták a kérdéseket vagy a feladatsorszámait, az ellenőrzésre viszont nem volt egyértelmű, objektív mérce. Bánki szerint ahogyan a régi érettségit lefolytatták, úgy nem lehetett komoly vizsgát tartani, amely egyben az egyetemi felvételit is jelenti. A jelenlegi szisztémában az egyetemeknek nincs lehetőségük arra, hogy önkényesen kiválogatott könyvek alapján követeljenek a felvételizőktől, továbbá a változtatás igen fontos célja, hogy tényanyagok helyet a diákok a középiskolában elsajátított tananyag alapján vizsgázzanak.

A Fidesz szerint a kormányzati megszorítások áldozata lett az érettségi, mert a középszintű érettségi tételek nem kapták meg a megfelelő csomagolást. Sió László szerint az érettségi eredetileg tervezett 2,2 milliárd forintos költségvetéséből 1,8 milliárd maradt a megszorítások után. A középszintű érettségi tételek speciális csomagolása a becslések szerint csupán 50 millió forintba került volna.

"Itt az ideje, hogy Magyar Bálint megkövesse a diákokat és a pedagógusokat, mert az elmúlt napokban felvetette a tanárok, az igazgatók és a gyerekek felelősségét is, holott a minisztérium "hibát hibára halmozva" bonyolítja az érettségit. A matematikaérettségire vonatkozó miniszteri döntést a Fidesz szakmai, méltányossági szempontból elfogadhatónak tartja, azonban álláspontjuk szerint törvénymódosításra lenne szükség, hogy a jogszerűséget se lehessen megkérdőjelezni.

"Támogatni fogjuk, akár azt, hogy már a keddi napon sürgősséggel, házszabálytól való eltéréssel (...) bekerülhessen a közoktatási törvény módosítása a parlament elé, és rendezze erre az egyedi alkalomra ezt a kérdést" - mondta Sió László. Jelezte, a Fidesz akár rendkívüli ülésnapon is részt venne az ügy megoldása érdekében.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint Magyarország ma olyan ország, ahol nem tudnak megszervezni és lebonyolítani egy tisztességes érettségi vizsgát. Orbán szerint nem pártkérdésről van szó, a minisztériumnak az a feladata, hogy megszervezze az érettségit.

Tartalom és forma
Továbbra is elitista egyetemi követelményeket támaszottak az érettségi feladatok, mondta Bánki István vezetőtanár a magyarérettségivel kapcsolatban. Szerinte az érettségi kérdései nem a diákok képességeit, hanem ismeretét mérte fel, ami szerinte azért hibás koncepció, mert az értést nem pedig a tanultságot lenne jó mérni.