Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Megkezdődött az érettségi

2006.05.05. 09:24
A nemzetiségi diákok nyelvi és irodalomvizsgájával megkezdődött az idei érettségi. A horvát, német, román, szerb, szlovák, szlovén nemzetiségű tanulók közül 342-en emelt színtű, 199-en középszintű vizsgát tesznek. A tételeket csak reggel szállították ki, hogy elkerüljék a tavalyi botrány megismétlődését.

Rendben megkezdődött az idei érettségi a nemzetiségi gimnáziumokban. Pénteken csak a kisebbségek iskoláiban érettségiznek a végzős tanulók, nemzuetiségi nyelvből és irodalomból. Idén 342 nemzetiségi tanuló tesz emelt színtű, 199 diák középszintű vizsgát. A diákok horvát, német, román, szerb, szlovák és szlovén nyelvekből tesznek írásbelit.


Érettségi a Horvát Nemzetiségi Gimnáziumban
Fotó: Katona Bogi

Az idei érettségi vizsgákat a tételek tavalyi, idő előtti nyilvánosságra kerülése miatt szigorított biztonsági intézkedések mellett szervezik. Az idén minden szinten minden tárgyból több egymással egyenértékű feladatsor készült, s sorsolással választják majd ki a végső feladatsort.

Az érettségi feladatlapok csomagolását az OKÉV logisztikai osztálya végzi megfelelő biztonsági berendezésekkel felszerelt épületében, s a csomagolás és tárolás idejére 24 órás őrség garantálja majd a biztonságot. A tételeket leplombált csomagterű gépjárműveken szállítják, s a gépkocsivezető mellett legalább még egy kísérő tartózkodik majd.


Ellenőrzött izgalom
Fotó: Katona Bogi

A vizsgatételek a lehető legkésőbbi időpontban, a vizsganap reggelén kerülnek ki az iskolákba, addig az őrzésük az illetékes körzetközponti jegyzők feladata. A tételeket tartalmazó biztonsági tasakok csak a vizsgák előtt harminc perccel bonthatók fel, s erről jegyzőkönyv készül.

A tételeket a tantestület három tagjából álló bizottság előtt kell felbontani. Jegyzőkönyv készült, illetve készül a nyomtatási folyamatokról és a selejtekről is. Az idei érettségik lebonyolítására 2,5 milliárd forintot különítettek el. A vizsgák hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak.