Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Százmillióba kerülhet az érettségi botrány

2005.05.13. 08:31
Az Oktatási Minisztérium (OM) szerint 100 millió forintba került az eredeti tételsorok nyomtatása. Feltételezhetően a póttételek elkészítése is hasonló nagyságrendbe kerül, írta a Napi Gazdaság. A plusz kiadásokról sem a szaktárcánál, sem a Közlöny Kiadó Rt. új tételsorokat készítő lajosmizsei nyomdájában nem tudtak még csak becslést sem adni.
A Napi Gazdaság számításai szerint megközelítheti akár a 100 millió forintos nagyságrendet is az érettségi tételek nyilvánosságra kerülése miatti kiadások összege. Azt azonban ma még senki sem tudja megmondani, hogy a plusz kiadásokat ki fedezi.

Az érettségi tételsorokat csaknem egytől egyig újra kell nyomtatni, vagyis az utólagos nyomtatási költségek vélhetőleg megközelítik az eredeti költségszintet, de mindenképpen több tíz milliós tételt jelentenek.

Az Oktatási Minisztérium (OM) szerint 100 millió forintba került az eredeti tételsorok nyomtatása. Az MDF szerint 35 millió forint a többletköltség, erről ugyanakkor sem a szaktárcánál, sem a Közlöny Kiadó Rt. új tételsorokat készítő lajosmizsei nyomdájában nem tudtak még csak becslést sem adni.

Történelem 100 ezer példányban

A nyomda eddig 100 ezer példányban állította elő a 32 oldalas történelem és valamivel több mint 70 ezres példányban az angol érettségi tételsorokat. Szakértői becslés szerint ez nettó 4,5 millió forintba kerülhet.

A vizsgáztató középiskolák számláját terheli a tételek szállításának költsége, a feladatsorokért ugyanis minden reggel az iskola vezetőjének kell elmenni az illetékes közigazgatási hivatalba. Ez főként a vidéki iskolák esetében jelenthet komolyabb kiadást.

Sokba kerül az újraírás is

A matematika érettségi újbóli lebonyolításának költsége is meghaladhatja a 10 millió forintot. A vonatkozó rendelet ugyanis óránként több mint ezer forint díjat ír elő a felügyelő tanároknak, ezenfelül a javításért is jár pénz.

A háromórás vizsga így termenként - legalább két felügyelő tanárt ír elő a szabályozás - több mint 7 ezer forintba kerül a folyosói felügyeletet is beszámítva. E tárgyból legalább 30 ezren - akiknek a felvételihez szükséges a jegy - újra vizsgáznak, a többiek beírathatják az év végi osztályzatot az érettségi bizonyítványba.

A lebonyolítás finanszírozásával a középiskolák sincsenek tisztában, mivel az idén ez is változott. Eddig tanulónként 10 ezer forintot kaptak a fenntartókon keresztül, és ez a budapesti Apáczai Csere János Gimnázium munkatársa szerint eddig sem volt elegendő. Idén viszont két lépcsőben történik a finanszírozás.

Az előzetes normatíva vizsgánként 1500 forint lesz. Összességében 1,278 milliárd forint áll az önkormányzatok rendelkezésére a középszintű vizsgák finanszírozására, a felsőfokú érettségik lebonyolítására pedig 1,68 milliárd forintot fordít a szaktárca.