Bernadett
0 °C
4 °C

Több iskolában idő előtt bontották ki a tételeket

2005.05.17. 07:43
Az érettségibotrány ügyében nyomozó rendőrök már sejtik, honnan és miként kerülhettek nyilvánosságra a tételek. A kihallgatott három fiatalember közül kettő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatója. A Marketing Centrum felmérése szerint a közvélemény nem követeli az oktatási miniszter lemondását, s a többség szerint bűncselekmény történt.
Több mint ezer középiskolát látogattak végig a nyomozók, és tucatnyiban találták meg felbontva az érettségi tételeket tartalmazó borítékokat, értesült a Népszabadság. A lap úgy tudja, hogy az érettségibotránnyal összefüggésben kihallgatott három fiatalember közül kettő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatója.

Dr. Fodor György, az egyetem rektora az Indexnek azt üzente, hogy majd akkor válaszol szívesen az állítólagosan lebukott pázmányos diákokkal kapcsolatos kérdésekre, ha bebizonyosodik, hogy tényleg szerepük volt az érettségibotrányban. Egyelőre a nyomozó hatóságok sem kértek tőle tájékoztatást, így inkább akkor nyilatkozik majd az esetleges egyetemi retorziókról és egyebekről, ha hitelt érdemlő információk jelennek meg a diákjairól.

Információik szerint a három fiatalember részt vett ugyan az érettségi tételek terjesztésében, de nem ők lopták ki a dokumentumokat. A Nemzeti Nyomozó Iroda illetékesei már sejtik, honnan és miként kerülhettek nyilvánosságra a tételek, a politikai nyomás és a fokozott közérdeklődés miatt azonban a szokottnál is óvatosabban fogalmaznak.

Új publikálók
A Corvinus Egyetem szombati angolnyelv-vizsga feladatainak egy része már előző nap olvasható volt az interneten - írja a Magyar Nemzet. Zsombok György ezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi osztályvezetője a lapnak elmondta, elképzelhető, hogy a következő napokban tovább emelkedik a gyanúsítottak száma. Az is kiderült, hogy egy több mint tízfős diákcsoport hatvanezer forintért vásárolta meg a magyar érettségi tételeket, majd rövid időre feltette az internetre.

Rendőrségi források azt azért megerősítették, hogy a mintegy 1080 iskolában végrehajtott ellenőrzésen tucatnyi olyan helyet találtak, ahol vélhetően idő előtt felbontották a borítékokat. Várhatóan a hét közepére derül ki, hogy szabályosan titkosították-e a tételeket. Ez előfeltétele annak, hogy a rendőrség szolgálati titoksértés miatt indíthasson eljárást azokkal szemben, akik a védett információkat megszerezték, továbbították, illetve áruba bocsátották.

Nem a minisztert okolják

A megkérdezettek mindössze 17 százaléka véli úgy, hogy az érettségi-botrány miatt távoznia kellene az oktatási miniszternek, 69 százalék szerint viszont a bűncselekmény elkövetőit kell felelősségre vonni, s ők azt tanácsolják Magyar Bálintnak: nem mondjon le - derül ki a Marketing Centrum felméréséből.

Az ellenzéki pártok támogatóinak 38 százaléka menesztené az oktatási tárca vezetőjét, és 56 százalék vélekedik úgy: emiatt nem kell lemondania a miniszternek. A megkérdezettek 38 százaléka szerint az Oktatási Minisztériumot terheli a felelősség, mert nem őrizték megfelelően a tételeket, 31 százalék a tolvajokra hárítja a felelősséget, 9 százalék pedig az iskolaigazgatókra.

Érettségi fizikából és rajzból
Mindenhol rendben elkezdődtek a fizika írásbeli érettségi vizsgák kedden reggel, közölte az oktatási tárca szóvivője kedden az MTI-vel. Kedden reggel 8 órától fizika tantárgyból 126 tanuló tesz hagyományos érettségi vizsgát. A közép és emelt szintű fizika írásbeli érettségi 9 órakor kezdődött, középszinten 9574, emelt szinten 1006 diák érettségizik.

Kedden délután 14 órakor kezdődik a rajz és műalkotások elemzése tantárgy hagyományos érettségi vizsgája, melyen 7 diák vesz részt, 15 órától középszinten 1.639, emelt szinten 17 érettségiző vizsgázik rajz és vizuális kultúrából.