Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Nincs felelőse az érettségi botránynak

2005.09.09. 16:37
Az érettségi feladatlapok mozgása nem követhető nyomon, nem elszámoltatható, utólag nem ellenőrizhető, állapította meg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az idei érettségibotrányok vizsgálatában. Személyi felelős nincs.

Az idei érettségi fiaskót lényegileg az okozta, hogy a kétszintű vizsga bevezetése miatt jelentősen megnőtt a feladatlapok példányszáma, és több külső szereplőt vontak be, olvasható a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) most nyilvánosságra került jelentésében. A Kehi szerint az érettségi titkosságának megőrzéséhez a megfelelő jogszabályok nem voltak meg, és az intézmények sem alkalmazták a szükséges biztonsági eszközöket.

Szabadon mozoghat

"Jelenlegi formájában a vizsga-feladatsorok mozgása az elkészítéstől a felhasználásig nem követhető nyomon, így nem elszámoltatható, utólag nem ellenőrizhető" - olvasható a jelentésben, amely szerint a hatályos jogszabályok nem írják elő, hogyan kell kidolgozni és kezelni az írásbeli érettségi feladatlapjait.

Az idén az érettségi előtt nyilvánosságra kerültek a feladatlapok. Az érettségitételek a május 9-i magyar érettségi napja előtt letölthetőek voltak a internetről, és a többi érettségitárgy feladatait is elérhetővé tettek ismeretlenek. Az Oktatási Minisztérium feljelentése miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódott az ügyben.

Idén megváltozott a felvételi szisztéma az előző évekhez képest. Kétszintű érettségit tehettek a végzősök, és azok is, akik az előző évben érettségiztek. Az ismétlők pluszpontokhoz juthattak a felvételin, ami szintén vitákat okozott.

Erre nem készültek

Korábban az érettségi előtt közvetlenül nyilvánosságra hozták a tételeket, de az idén, már előre kinyomtatták a feladatlapokat, amelyeket egy raktárban őriztek.

Az érettségiről OM honlapján nyilvánosságra hozott Kehi-jelentés szerint nincs olyan szabályozás, miként lehet megelőzni azt, hogy az adatok illetéktelenek kezébe jussanak. Hiányosak a szabályok arra vonatkozóan is, hogyan kell az iskoláknak átvenni, tárolni és felnyitni az érettségi feladatlapokat tartalmazó csomagokat. Az OM ugyan kiadott körleveleket erről, a Kehi szerint azonban mindez nem helyettesíti a jogszabályokat.

A feladatlapokat készítő nyomda esetében sem a közbeszerzési eljárás, sem a szerződéskötés során nem rögzítették, hogy a kétszintű érettségi vizsga központi feladatlapjai szolgálati titoknak minősülnek. Történt mindez annak ellenére, hogy a lapokat az OKÉV tavaly november 10-én szolgálati titokká minősítette.

A Kehi szerint az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont, a Nemzeti Szakképzési Intézet és Országos Közoktatási Intézet az érettségi feladatlapokat nem az általános ügyiratkezelés szabályai szerint tartotta nyilván, és a titkos ügyiratkezelést nem építették ki. Ebben a helyzetben "az érettségi vizsgatételek útja, azok pillanatnyi helyzete, a betekintők köre, a hozzáférés körülményei nem voltak dokumentálva, a nyilvántartások hiánya miatt nem volt követhető, és az érte való felelősség sem állapítható meg" - áll a jelentésben.

Felelős nélkül

Az oktatási tárca noha ígéri, maradéktalanul teljesíti a Kehi ajánlásait. Azt állítják, hogy "az új érettségi tartalmi elemei sikeresen vizsgáztak". "A tétellopás rámutatott arra, hogy a korábbi évtizedekben megszokott, jól működő logisztikai rendszer és szabályozási környezet változtatásra szorul."

A jelentésben személyi felelősséget nem állapítottak meg.