Kétszintű érettségi négy év múlva

2001.04.03. 13:16
Kétszintű érettségi rendszert vezetnek be 2005-től. Az emelt szinten letett vizsga kiváltja majd a felsőoktatási felvételit, az emelt szinten szerzett nyelvi jeggyel pedig középfokú állami nyelvvizsgát is szerezhetnek a tanulók. Az új rendszerben bővül a választható közismereti tárgyak skálája: komplex természettudományi tantárgyból, társadalomismeretből, mozgókép- és médiaelméletből is érettségizhetnek a diákok. A kétszintű vizsgarendszer a középiskolai tanulmányaikat idén szeptemberben megkezdő diákokat érinti elsőként.
Az oktatási tárca tervei szerint már az új érettségi rendszer szerint vizsgáznak, akik idén szeptemberben kezdik meg középiskolai tanulmányaikat. A 2005-től életbe lépő kétszintű érettségi lényege: az általános vizsga mellett a diákok emelt szinten is beszámolhatnak a tananyagból, és így - az érettségi évében - megspórolhatják az egyetemi vagy főiskolai felvételit - tájékoztatta a nyilvánosságot kedden Környei László, az oktatási tárca közoktatásért felelős helyettes államtitkára. A normál szintű érettségi vizsga nehézségi foka többé-kevésbé a jelenlegi érettségi követelményeknek felel majd meg. Az emelt szintű érettségin minden tárgyból lesz írásbeli és szóbeli is.

Az érettségivel nyelvvizsga is szerezhető

A kétszintű vizsgáztatással egy időben bevezetik, hogy az érettségin szerzett idegen nyelvi osztályzattal a diákok középfokú "C" típusú állami nyelvvizsgához is juthatnak. Így a középiskolások ingyen szerezhetik meg a nyelvi bizonyítványt. Az új rendszerben azonban nem lehet majd államilag elismert nyelvvizsgával a nyelvi érettségit kiváltani. A tervek szerint a felsőfokú vizsgát választó diákok nem saját tanáraik előtt érettségiznek majd, hanem a tárca független bizottságokat vagy vizsgaközpontokat szervez erre a célra.

Változások az értékelési rendszerben

Átalakítják az értékelés alapjául szolgáló merev pontrendszert is - jelentette ki a tárca főosztályvezetője, Kojanitz László. A tervek szerint bevezethetik a "mozgó skálás" értékelési rendszert, amelyben minden évben a már kijavított és lepontozott feladat alapján határozzák meg, hogy milyen pontszámok szükségesek a különböző osztályzatokhoz. Így elkerülhető, hogy egy túlságosan nehéz feladatsor jelentősen lerontsa a végzettek eredményét. Ezen kívül az elégséges osztályzat eléréséhez szükséges negyven százalékos ponthatárt 30-33 százalékra módosítják. Várhatóan a pontozásnál a jövőben nagyobb súllyal esik majd latba az írásbeli vizsgán elért eredmény, ám a változtatás arányáról még nem született döntés a tárcánál.

Új érettségi tárgyak

Újdonság továbbá, hogy történelemből írásbelizniük is kell a vizsgázóknak, matematikából pedig - emelt szinten - szóbeli számonkérésre is számíthatnak a tanulók. Az érettségizők 2005-től az eddigi választható közismereti tárgyak mellett komplex természettudomány tantárgyból, társadalomismeretből, mozgókép-és médiaismereti tantárgyból is érettségizhetnek. Ennek feltétele, hogy a fenti tárgyakat legalább százharmincnyolc órában, tehát két éven keresztül heti két órában tanulják a diákok.  • Tippek
  • Babaváró hitel