Valér
2 °C
8 °C

Sok diák vitatja érettségi vizsgájának értékelését

2005.06.09. 08:36
Az emelt szintű érettségit író diákok jelentős része fellebbezett a vizsgájának értékelése ellen, írja a csütörtöki Népszabadság. A lap szerint előfordult, hogy történelemből két vizsgaközpont két diák hasonló megoldását 5-10 pont eltéréssel értékelte. Az oktatási tárca egyelőre nem tudja összesen hány panasz érkezett.

Számos diák fellebbezett az írásbeli érettségik értékelése ellen a keddi határidőig, számolt be a Népszabadság csütörtöki száma. A lap példaként a Városmajori Gimnáziumot említi, ahol az emelt szintű érettségit író diákok 60-70 százaléka élt a jogorvoslati lehetőséggel. Szebedy Tas igazgató szerint ez nem a vizsgát minősíti, ugyanakkor tény, hogy az értékelési útmutató helyenként meglehetősen szubjektív pontozásra adott lehetőséget.

A Népszabadság beszámolója szerint történelemből előfordult, hogy két diák hasonló megoldását két különböző vizsgaközpont tanára 5-10 pont eltéréssel értékelte. Az igazgató a jogorvoslati kérelmek magas számát azzal magyarázta, hogy a diákok "küzdenek" minden egyes felvételi pontjukért - az idén ugyanis már az érettségi eredményeiből számítják ki a felvételi pontszámot. Korábban egyébként a felvételivel kapcsolatos panaszok aránya tízszázalékos volt.

Kopcsik István a Történelem Tanárok Egyletének alelnöke szerint az országban több helyen is jeleztek problémát az értékeléssel kapcsolatban. Erre szerinte számítani is lehetett, hiszen történelemből több esszé jellegű kérdés is volt, azok értékelése pedig meglehetősen szubjektív. Az oktatási tárca egyelőre nem tudja hány jogorvoslati kérelem érkezett országosan összesen.