Emőke
-4 °C
9 °C

Eltilthatják családjától az erőszakos szülőt

2004.04.07. 18:15
Tizenkét évre visszamenően az összes politikai tanácsadó és főtanácsadó névsorát közzéteszi a kormányszóvivői iroda, közölte Gál J. Zoltán. A kormányszóvivő ismertetése szerint a kabinet törvényjavaslatot készített a családon belüli erőszak visszaszorításáért, így hamarosan bevezetik a távoltartás intézményét, a verekedő szülőt akár háromnegyed évre is eltilthatják családjától.
A kormány szerdai ülésén elfogadta az igazságügyi tárca előterjesztését a családon belüli erőszak esetén alkalmazható távoltartásról. Hankó-Faragó Miklós, az igazságügyi tárca politikai államtitkára közölte, hogy a tervezet a családon belüli erőszak fogalmát a hagyományos hozzátartozói kapcsolatnál szélesebben értelmezi: kiterjeszti a jelenleg vagy korábban fennálló élettársi, gyámsági, gondnoksági, partneri viszonyokra. Hankó-Faragó szerint az erőszak áldozatai elsősorban nők és gyermekek, de a távoltartást bárki kérheti korra és nemre tekintet nélkül.

Hankó-Faragó Miklós
A távoltartás lehet ideiglenes, vagyis 5-10 nap, ekkor a rendőrség dönthet, illetve a bíróság rendelheti majd el a fél éves távoltartást, ami egyszer három hónappal meghosszabbítható. A bántalmazónak mindkét esetben el kell hagynia a közös otthont. A meghatározott ideig sem közvetlenül, se telefonon, se más módon nem érintkezhet a távoltartott családtagjaival. Aki ezt a szabályt megszegi legfeljebb százezer forintos bírságra büntethető. A bántalmazónak - Hankó-Faragó szerint - magának kell gondoskodnia lakhatásáról a távoltartás ideje alatt, legrosszabb esetben a hajléktalanszállásokat veheti igénybe.

Nincsen gyógyszerhiány, hangsúlyozta Gál J. Zoltán kormányszóvivő, megjegyezve, a kabinet hat hónapra elegendő inzulin készletet halmozott fel 2,1 milliárd forintért. A kormányszóvivő ismertetése szerint a parlament hétfői döntésével úgy határozott, hogy minden évben a 13. havi nyugdíj felét májusban, míg másik felét novemberben folyósítják. Ugyanakkor, ha május és november között kompenzációs emelés történne, azt a novemberi plusznyugdíjjal együtt kifizetnek.

Gál J. Zoltán bejelentette, hogy az Index kérése alapján született ombudsmani állásfoglalásnak megfelelően hamarosan közzéteszik a politikai tanácsadók és főtanácsadók névsorát tizenkét évre, vagyis a köztisztviselői törvény hatályba lépéséig visszamenően.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft