Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az erőszak és a kirekesztés ellen szerveznek demonstrációt civilek

2008.09.21. 22:33
Több tucatnyi civil szervezet Tarka Magyar! elnevezéssel demonstrációt szervez az erőszak és a kirekesztés ellen október elején, ismertették a rendezők az erőszakmentesség világnapja megmozdulásának programját budapesti sajtótájékoztatójukon vasárnap.

A civil jogvédő, meleg, roma és zsidó szervezetek október 4-re hirdették megmozdulásukat, mert véleményük szerint megálljt kell parancsolni a kisebbségeket érő atrocitásoknak, a kirekesztésnek, a gyűlölködésnek, az erőszak minden formájának. A megmozdulást az Erőszakmentesség világnapjához kapcsolódóan szervezik, a legendás indiai politikus, Mahatma Gandhi születésének évfordulóján.

Bódis Kriszta író, dokumentumfilm-rendező, a szerveződés szóvivője a sajtótájékoztatón elmondta, úgy látják, hogy a politikusok csak pártpolitikai érdekek mentén cselekednek, gondolkodnak, nem élnek a rendelkezésükre álló demokratikus eszközeikkel, ezért egy politikamentes demonstráción a civileknek kell megfvogalmazniuk: a magyarok elsöprő többsége toleráns, békés Magyarországon kíván élni.

A demonstrációt meghirdető szervezetek szerint a miniszterelnök által életre hívott Magyar Demokratikus Charta erősen átpolitizált, ezért nem megfelelő eszköze a tiltakozásnak.

Bódis Kriszta közölte, hogy az októberi rendezvényre százezres tömeget várnak, és a résztvevők a fővárosi Erzsébet térről az Andrássy úton a Hősök terére vonulnak, ahol hitet tesznek az Alkotmány 70/A paragrafusára, amely kimondja: az ország területén tartózkodó valamennyi állampolgárnak egyforma jogokat biztosít, és nem tesz megkülönböztetést faji, vallási, politikai, vagyoni alapon. A téren kinyilvánítják, hogy elítélik, és minden eszközzel fellépnek az erőszak és a kirekesztés minden formája ellen.

A demonstráció résztvevői a megmozdulás záróakkordjaként egy-egy színes ruhadarabot emelnek a fejük fölé, majd a tömeget helikopterről lefotózzák, így érzékeltetve, hogy sokszínű, tarka világban élünk, áll a közleményben.