Piroska
3 °C
4 °C

Választás előtti ügynökügyi felvilágosítás a Terror Házában

2002.10.04. 19:14
Az ügynökügyekben az országgyűlési választások előtt és azóta is megtapasztalható volt az ismereti káosz - állította Hankiss Ágnes a Terror Házában. Az Orbán-kormány által alapított intézmény vezetése most az önkormányzati választások előtt látta jónak, hogy egy kiállítással próbáljon rendet tenni a káoszban. A Hálózat - Ügynökvilág Magyarországon című anyag megnyitóján Schmidt Mária szerint sokan "nem röstellnek nosztalgiázni".
Az ügynökök hálózata működtette titokban a magyarországi diktatúra erőit - jelentette ki Schmidt Mária, a XIX. Századi Intézet főigazgatója. Schmidt Mária, aki korábban főtanácsadójaként Orbán Viktor volt kormányfő mellett, úgy vélekedett, hogy "a jelentések, utasítások hálójának kora után ma sokan nem röstellnek nosztalgiázni".

A tisztánlátás előnyei

A Hálózat - Ügynökvilág Magyarországon című kiállítást Hankiss Ágnes, a Hamvas Intézet igazgatója nyitotta meg. Beszédében magát Hamvas Bélát idézve létrontásnak nevezte az hálózatrendszerét. Formálisan egyébként Hankiss volt az, akinek tizenhárom közéleti személyiséggel együtt írt felkérésére Schmitt Pál, a jobboldal által támogatott független főpolgármester-jelölt igent mondott az indulásra. Hankiss beszédében úgy fogalmazott, hogy "a létrontás a tudatlanságból és a káoszból él" és az országgyűlési választások előtt valamint azóta is megtapasztalható volt az ismereti káosz a múlt ezen részével kapcsolatban. Mint mondta, sokan a sajtó segítségével próbálták fenntartani az összevisszaságot, ám a kiállítás most segíti a tisztánlátást.

A megnyitón megjelent többek között Várhegyi Attila, Demeter Ervin fideszes képviselő és Gorka Sebestyén, a Medgyessy-bizottság ellenzéki szakértője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!