Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Választás előtti ügynökügyi felvilágosítás a Terror Házában

2002.10.04. 19:14
Az ügynökügyekben az országgyűlési választások előtt és azóta is megtapasztalható volt az ismereti káosz - állította Hankiss Ágnes a Terror Házában. Az Orbán-kormány által alapított intézmény vezetése most az önkormányzati választások előtt látta jónak, hogy egy kiállítással próbáljon rendet tenni a káoszban. A Hálózat - Ügynökvilág Magyarországon című anyag megnyitóján Schmidt Mária szerint sokan "nem röstellnek nosztalgiázni".
Az ügynökök hálózata működtette titokban a magyarországi diktatúra erőit - jelentette ki Schmidt Mária, a XIX. Századi Intézet főigazgatója. Schmidt Mária, aki korábban főtanácsadójaként Orbán Viktor volt kormányfő mellett, úgy vélekedett, hogy "a jelentések, utasítások hálójának kora után ma sokan nem röstellnek nosztalgiázni".

A tisztánlátás előnyei

A Hálózat - Ügynökvilág Magyarországon című kiállítást Hankiss Ágnes, a Hamvas Intézet igazgatója nyitotta meg. Beszédében magát Hamvas Bélát idézve létrontásnak nevezte az hálózatrendszerét. Formálisan egyébként Hankiss volt az, akinek tizenhárom közéleti személyiséggel együtt írt felkérésére Schmitt Pál, a jobboldal által támogatott független főpolgármester-jelölt igent mondott az indulásra. Hankiss beszédében úgy fogalmazott, hogy "a létrontás a tudatlanságból és a káoszból él" és az országgyűlési választások előtt valamint azóta is megtapasztalható volt az ismereti káosz a múlt ezen részével kapcsolatban. Mint mondta, sokan a sajtó segítségével próbálták fenntartani az összevisszaságot, ám a kiállítás most segíti a tisztánlátást.

A megnyitón megjelent többek között Várhegyi Attila, Demeter Ervin fideszes képviselő és Gorka Sebestyén, a Medgyessy-bizottság ellenzéki szakértője.