Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Korábban évértékel Gyurcsány és Orbán

2005.12.23. 14:13
Január végén, február elején lesz Orbán Viktor hagyományos évértékelő beszéde és Gyurcsány Ferenc sem februárban tart visszatekintést. Úgy tudjuk Orbán folytatja a tavalyi gyakorlatot: akkor az értékelés előtt öt helyszínes mini országjárást tartott.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke még ellenzéki politikusként, 1998-ban értékelte először az előző évet. A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület által szerrvezett értékelésekből hagyomány lett, itt mondta a később azóta szállóigévé vált három gyerek, három szoba, négy kereket. Az évértékelő beszédeket Orbán eddig mindig február közepén mondta el, idén azonban várhatóan a kampányfinis miatt korábban értékel majd az ellenzéki politikus.

Évértékelés előtt országjárás

A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy január legvégén, február legelején hangozhat el a vélhetően a párt választási ígéreteit már tartalmazó beszéd. Orbán a 2005-ös forgatókönyv szerint a szónoklat előtt mini országjárásra indul. Idén februárban Pocsajra, Miskolcra, Várpalotára és Soroksárra ment el. A Fidesz elnöke több helyszínre vonattal érkezett, együtt villamosozott a miskolciakkal, a soroksári nagygyűlésére HÉV-vel ment.

Gyurcsány kormányozni fog januárban

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök idén szintén korábban évértékel, az Országgyűlés első plenáris ülése ugyanis 2006-ban január 30-án lesz. Batiz András kormányszóvivő az Indexnek elmondta, hogy januárban biztosan nem indul országjárásra a kormányfő, "mert amit megtehet az ellenzék vezére, azt nem teheti meg a hivatalban lévő kormányfő". A miniszterelnöknek lehetnek ugyan vidéki programjai, de "elsősorban a kormányzati munkára koncentrál majd az év első hónapjában".