A legjobb beszéd, amit valaha hallottam

2007.09.17. 17:09

- Index: Azért hívtuk fel Önt is, hogy megkérdezzük a véleményét az őszödi beszédről és az azóta eltelt egy évről.

- Friderikusz Sándor: Sok sikert kívánok az Indexnek ehhez a vállalkozásához... (megszakad a vonal).


Németh Péter: Egy éve és most is ugyanaz a véleményem az őszödi beszédről. Tiszteletreméltó volt a miniszterelnök szándéka, sokkal kevésbé volt tiszteletreméltó az, aki manipulatív módon nyilvánosságra hozta a beszédet. A beszédről, az ott felvetett problémákról, a közbeszédről érdemes lett volna értelmesen vitatkozni, de ez a lehetőség elszállt, így most egy őrült, megosztott világot élünk.

Schmuck Andor: Az egyszerű parasztember jut az eszembe az őszödi beszédről, aki életében először száll repülőre, és sejtette ezt, sejtette azt, de amazt azért már ő se hitte volna. (A volt szocialista politikus arra a viccre gondolt, amikor a parasztember a repülőgépen először összecsinálja magát, majd hány, végül mindez a nyakába ömlik.)

Verebes Isván: Azt gondolom, az őszödi beszéd nagyon időszerű, régen várt nyilvános okfejtés volt, de a miniszterelnök óvatlan volt a körülményeket illetőleg. Meg kellett volna jobban válogatni, hogy hol és hogyan mondja el ugyanezt. Információim szerint ugyanez a beszéd Őszöd előtt már elhangzott egy szakmai fórumon. Úgy tudom, az eredeti beszéd durva kitételekkel élt Orbán Viktor felé, de a rá használt jelzők a kiszivárgott beszédben már nem szerepeltek. Érdekes, és ebből látszik, hogy azt, ami kiszivárgott, a Fidesz már cenzurázta. Ezt remélem, hogy megbízható forrásból tudom. Szerintem ugyanezt el kellett volna mondani a parlamentben, más szavakkal, hogy felébressze a politikai elit egészét. De ha nem lett volna az őszödi beszéd, akkor ma ugyanez van.

Debreczeni József: A beszéd hatása rendkívüli és frenetikus volt. Sok jel mutat arra, hogy a Fidesz tudott a beszéd létezéséről, hiszen a nyilvánosságra kerülés előtti napokban az ellenzék már a hazugságot, mint kulcsszót emlegette. A beszéd nyilvánosságra kerülése után a szövegkörnyezetből kiragadtak néhány mondatot, egy elemző viszont nem tekinthet el attól, hogy a beszéd hónapokkal korábban, egy másik politikai helyzetben, szűk körben, saját frakciójának sokkolására hangzott el.

A beszéd kiváló gyúanyagot adott az ellenzéknek, muníciót kaptak Gyurcsány további lejáratására. Ilyen értelemben a beszéd súlyos politikai hiba volt, egy miniszterelnök csak a barátja fülébe súghat hasonlót. Az már bebizonyosodott, hogy nem kívülről vették fel a miniszterelnök őszödi beszédét, egészen biztosan az MSZP-ből kellett valakinek közreműködnie a beszéd kijuttatásában. A rögzített hangfelvételhez sokan hozzáférhettek. A tavalyi események szerintem nem ismétlődhetnek meg. A beszéd mindaddig alkalmat teremt arra, hogy Gyurcsányra rásüssék a hazug bélyeget, amíg vissza nem vonul a politikától.

Sas József: Nekem nagyon tetszik az őszödi beszéd, és szerettem volna, ha én mondhatom el, csak hát nem vagyok olyan helyzetben. A legjobb beszéd, amit valaha hallottam, és örülnék, ha a saját köreimben ilyeneket mondhatnék. Úgy hallom, nem akarja elhinni, amit mondok.

Bolgár György: Én a véleményemet már megírtam 88-szor, és nem hinném, hogy erről újságírókat kéne kérdezni, mert ők is biztos megírták mind.