Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Ismét lesz évértékelő párbaj

2004.11.17. 10:43
A szeptemberi kormányfő-váltás ellenére a 2005-ös év első parlamenti ülésén Gyurcsány Ferenc is programadó miniszterelnöki beszéddel indítja majd a politikai évadot. Az Index úgy tudja, hogy Gyurcsány intézkedéscsomag bejelentésére kívánja felhasználni a február eleji eseményt. Orbán Viktor környezete szerint a Fidesz elnöke sem kívánja megszakítani a saját maga által teremtett hagyományt, és ő is áttekinti majd az elmúlt év politikai történéseit.
2005-ben is kormányfői értékelő és programbeszéddel kezdődik majd a hazai belpolitikai idény.

Folytatódik

Az Index információi szerint a szeptemberben miniszterelnökké választott Gyurcsány Ferenc is egy összefoglaló, a köztársaságról szóló beszéddel indítja majd a jövő évi parlamenti ülésszakot. Az országgyűlés várhatóan február elején kezdi meg a tavaszi ülésszakot. Mint emlékezetes, az Orbán Viktor által szokássá tett kormányfői helyzetértékelés helyszínét Gyurcsány elődje, Medgyessy Péter tette át a parlamentbe. Medgyessy az évértékelés helyett 2002-ben már kormányfői programjának meghirdetésére használta fel az alkalmat: akkor az Európa-Tervvel állt elő, tavaly pedig váratlan közjogi javaslatokkal lepte meg az ellenzéket és a közvéleményt. Medgyessy a február 16-án elhangzott felszólalásában többek között kisebb parlamentre, közös EP-listára és közvetlen államfő-választásra tett javaslatot. Úgy tudjuk, Gyurcsány az igazságosság és nagyobb felelősségvállalás szlogenjeire épülő politikájának gyakorlati intézkedéseiről kíván bejelentéseket tenni a beszédben.

Nem szakítja meg

Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője az Index kérdésére elmondta, hogy a pártelnök jelenleg még a decemberi népszavazás feladataival van elfoglalva, de szerinte nincs oka Orbán Viktornak, hogy változtasson az eddigi szokásokon, és ne mondjon évértékelő beszédet. Tavaly a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület szervezte esemény az épület átépítése miatt kiszorult a Pesti Vigadóból, ezért Orbán az ELTE lágymányosi központjának kongresszusi termében volt kénytelen elmondani hatodik értékelését. A felújítás jelenleg is tart, a volt miniszterelnök ezért vélhetően most is a Vigadón kívül értékel majd.