Klaudia
-4 °C
2 °C

Egyes alát kapott Ádertől a kormány

2005.10.04. 13:59
Évet értékelt kedden az ellenzék, a kapott eredmény lesújtó. Legalábbis szerintük, a Fidesz már 619 beváltatlan ígéretet számolt össze. A kormányfő ott folytatta, ahol hétfőn abbahagyta, egyszerre ígért építkezést és igazságosságot. Kuncze szerint érdemes volt leváltani a Medgyessy-kormányt, többé-kevésbé elégedett az eredményekkel. Gémesi György tapsot kapott a Fidesztől.

A szociális és jóléti intézkedéseket tekintette elődje politikájához képest változásnak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, akinek egyévessé lett kormányáról tartottak általános vitát kedden az Országgyűlésben.

A kormány által unalomig ismételt, a korábbi ígéretekhez képest kisebb jelentőségű adócsökkentések, a nagy ellátórendszerek igazságosabbá tételéhez a következő évekre beígért programok felsorolása után a miniszterelnök folytatta a balanszírozást Kóka János gazdasági miniszter versenyképességi tervei és az MSZP-vezetés jóléti szociáldemokráciát szorgalmazó politikája között.

Az euró bevezetésével ismét az autópálya-építések folytatását állította szembe, de ezúttal nem említett évszámot. Gyurcsány szerint az autópályák egyszerre állnak a versenyképesség és a munkahelyteremtés szolgálatában. "A ma befektetése, a holnap jövedelme" - fogalmazott.

A kormányfő a mezőgazdaság területén nagy tetszést aratott azzal, hogy a megbecsülendő magyar áruk mellett megemlékezett a "silány külföldi termékekről".

A Gyurcsány-kormány az állami föltulajdonból ötven hektár megvételét ajánlotta fel a gazdáknak kedvező hitel mellett, a kormányfő szerint ez is az agrárszektor versenyképességét szolgálja. Később Áder János replikázott, hogy ők 2002-ben 300 hektárt adtak volna. Az Orbán-kormány ígérete a mostanihoz hasonlóan a ciklus utolsó szakaszára esett, és végül nem lett belőle semmi.

Kóka: 2017-ben beérjük Ausztriát

Gyurcsány után Kóka János gazdasági miniszter következett, aki kitartott az euró 2010-es bevezetésének tarthatósága mellett, bár ennek legfőbb akadályáról, a költségvetési hiányról nem sok szót ejtett.

"Mitől kirobbanó a siker?" - kezdte beszédét tárcavezető, aki szerint Magyarország még mindig a külföldi befektetők első számú célpontja, a gazdaság jól teljesít, az infláció mélyponton van, így 12 év alatt elérhető az ausztriai életszínvonal.

Áder: 619 beváltatlan ígéret

Ennek ellenére a Fidesz már 619 beváltatlan ígéretet számolt össze, nyitotta meg ez ellenzéki tüzet a kormányra Áder János, a Fidesz frakcióvezetője. "Régi lemez, régi hazugságok" - fogalmazott Áder, és ott folytatta, ahol hétfőn az ingyen szívgyógyszer elmaradásának felhánytorgatásánál abbahagyta.

A következő órákban egymásnak tökéletesen ellentmondó adatok hangzottak el a kormánytagok és az ellenzéki képviselők két-két perces felszólalásaiban. Talán egy beváltatlan ígéretét ismerte el a kormány: a négyszázezer új munkahely helyett csupán néhány tízezer jött össze. Az államháztartási hiány csökkentéséről ellenben nagyon szemérmesen nyilatkoztak a kormány részéről.

Kuncze: érdemes volt kormányt váltani

"Érdemes volt kormányt váltani" - értékelte az elmúlt egy évet Kuncze Gábor, az SZDSZ-frakció vezetője, majd az ellenzéki morajlásra replikázva hozzátette: "2002-ben is érdemes volt kormányt váltani."

Kuncze sikerként értékelte, hogy az adócsökkentés és a közigazgatás áramvonalasítása, bár kisebb mértékben, mint ahogy azt a liberálisok elképzelték, elkezdődött. Gyurcsány ötéves nyugdíjkorrekciós tervéről óvatosan csak annyit mondott, hogy ez is összhangban áll az SZDSZ-nek a rászorultság elvét szorgalmazó politikájával. Az SZDSZ ugyanis nem fogadta kitörő lelkesedéssel Gyurcsány hétvégén bejelentett programot.

A Fidesz megtapsolta Gémesit

Fideszes tapsot kapott Gémesi György MDF-es képviselő, aki a konzervatív párt frakcióvezetője, Herényi Károly után szólt fel. Gémesi szerint Gyurcsány állításával ellentétben a kormány éppen hogy pénzt vont el az önkormányzatoktól. A képviselő "csak egy példát", a gyermekvédelmi támogatások megvonását hozta fel, ami miatt 40 milliárd forinttal kevesebb került idén az önkormányzatokhoz.

"Csak annyit tartson be a miniszterelnök úr, hogy az önkormányzatok nem lesznek rosszabb helyzetben" - fogalmazott a képviselő, akit múlt héten hozott hírbe a Heti Válasz, hogy végleg szakított az MDF-elnök Dávid Ibolyával, és átáll a Fideszbe. A hírt alaptalannak tartották az érintettek.