Ákos, Bátor
1 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Eredeti tőkefelhalmozás Erzsébetvárosban

2008.12.11. 12:28 Módosítva: 2008.12.11. 13:17
Hogy ne nézz teljesen hülyén, ha egy társaságban hozzá kellene szólnod. Hogy valaki fel merje tenni helyetted a legegyszerűbb kérdéseket. Hogy tudd, mi a téma. Ez itt a politikafóbok kiskátéja, az Index Szájbarágó.
Kik alapították meg ezeket a cégeket?
Ebben az üzletben egy igencsak szűk kör vett részt. A cégeket szinte futószalagon gyártották két ügyvédi irodában. A kft.-k ügyvezetői nagyrészt Nagy György közeli ismerősei voltak. A legtöbb céget a vállalkozó titkárnője és egyben barátnője vezette, de cégvezető lett az önkormányzati pénzügyi bizottság SZDSZ-es elnökének barátnője is.
Annyira szerették a barátnőjüket, hogy nem gyémántgyűrűt, hanem pénztermelő kft.-ket ajándékoztak nekik?
Nem. Fontos volt, hogy ne az értelmi szerzők nevén legyenek a cégek. Ők tehát strómanok voltak, és ők is gyanúsítottjai az ügynek.
Akkor ez az egész törvénytelen volt?
Az egyes lépései nem feltétlenül, de ahogy az egészet felépítették és koordinálták, az a bűncselekmény felé mutat. Jól jött például az, hogy az önkormányzat határozata alapján az egymilliárd forint alatti tranzakciókat nem kellett megpályáztatni a kerületben. Ehelyett ezek a kis baráti kft.-k jelentkeztek be vevőnek. Az önkormányzat képviselő-testülete mindegyik tranzakcióról zárt ülésén döntött. Arra azért figyeltek, hogy olyan házakat így ne adjanak el, amelyekben képviselők is laknak. Az eladásokat mindig Hunvald György polgármester terjesztette elő, majd a döntés után be is szedte a papírokat. Szóval így ment.
Ebben az ügyben mindenkit Györgynek hívnak?
Nem. Hunvald György szocialista polgármester nem gyanúsított.
Hát nem ő felügyelte ezt az egészet?
De. De őt állítása szerint megdöbbentette, hogy szorgalmasan dolgozó munkatársait a főügyészség letartóztatta. Szerinte nem érte kár az önkormányzatot, mert ezzel jól jártak a lakók, és új épületek épültek a kerületben. Az ügyészség szerint azonban ezzel a konstrukcióval Erzsébetvárosnak nyolcszázmillió forint kárt okoztak, és további 1,6 milliárd forint kárral járó akciót kísérelték meg.
Mi lett azokkal a lakókkal, akiknek el kellett menniük a lebontásra ítélt házakból?
Pénzt kaptak, és jobb esetben komfortosabb lakásba költözhettek.
Mi lett volna, ha másképpen csinálják ugyanezt?
Akkor több pénzt kapott volna az önkormányzat. A kár abból is látható, hogy amikor 2008-ban az önkormányzat már pályáztatta az eladásra kínált házakat, 1,8 milliárd forintot kapott értük. Az önkormányzatnak ebből több százmillió forintos haszna származott.
Hogyhogy nem szúrta ki az ellenzék, hogy a szabad demokraták ezen bizniszelnek?
A házak eladását 2003-2004-ben a Fidesz is megszavazta a képviselőtestületben. Azt mondták, nem akarták akadályozni, hogy végre meginduljon a fejlődés a VII. kerületben. Később többször felmerült, hogy felülvizsgálják és leállítják ezeket az ügyleteket, de a Fidesz ezt nem támogatta.
És ezzel tényleg fejlődött a kerület?
Ahogy vesszük. Ez a terület 2002 óta a világörökség része, de közben jellegtelen, sokszor silány minőségű és egyáltalán nem ide illő épületeket húztak fel benne, és törvénytelen bontási és építési engedélyeket adtak ki. Az átgondolatlan építkezések miatt a negyed lassan elveszíti sajátos jellegét. Az UNESCO kilátásba is helyezte, hogy ha így folytatódnak a dolgok, megvonják a világörökségi címet.
Ki kaphatott még abból a sok pénzből, amit az Erzsébetváros fejlesztésén szorgalmasan dolgozó emberek összeügyeskedtek?
Ez az, amit valószínűleg sohasem fogunk megtudni. Nagy György a hírek szerint vádalkut kötött a hatóságokkal. Kérdés, kiről mit fog még mesélni, és az milyen magasan és melyik oldalon áll?

Köszönet Miklósi Gábor, Spirk József és Magyari Péter kollégám segítségéért.