Árpád
-2 °C
4 °C

'Jön a NATO, jönnek a négerek'

2002.07.04. 14:13
A maga módján vicces esemény bénította meg a főváros közlekedését csütörtök délelőtt: egy kis csapatnyi öreg néni, futballhuligán és bálás ruhába öltözött félkegyelmű sikeresen elfoglalta az Erzsébet hidat, majd a láthatóan megrettent karhatalom statisztálása mellett órákon át éltette Császár Elődöt. Bár az akciót a híradások szerint a szavazatok újraszámlálása miatt szervezték, a helyszínen annyi derült ki, hogy az éltes hölgyek és a kopasz fiatalemberek valójában azt akarták tudatni a rendőrökkel, hogy azok az Államvédelmi Hatóság kötelékében szolgálnak.
Az Index hídügyi szakértője fél tizenegykor érkezett a helyszínre, a Ferenciek tere irányából. Az Erzsébet hidat a hídfő után jó száz méterrel rendőrautók és trélerek zárták le. Első benyomásunk az volt, hogy ez itt az első popzenei témájú demonstráció az újkori demokrácia történetében, az érdeklődőkkel és újságírókkal együtt ekkor még legfeljebb kétszáz fős tömeg jó része ugyanis Császár Elődöt éltette.

Éppen bevetettük volna Delhusa Gjon nevét

amikor egy narancssárga pólós fiatalember a kezéből pisztolyt formázott és ránk fogta. Pillanatnyi meghökkenés után kiderült, hogy az amatőr mozgásművész csak azt akarta eljátszani, hogyan fogott egy zászlós pisztolyt a tömegre. Az állítólagos esetet nem láttuk, ha a dolog igaz, akkor a magyar rendőröket a színfalak mögött John Travolta és Samuel L. Jackson trenírozza.

30 százalék öreg néni

Gyors, szociológiai mintavétellel párosított terepszemlét tartottunk. Hevenyészett számításink eredménye az volt, hogy a hídfoglalók 30 százaléka öreg néni, 10 százalék öreg bácsi, 10 százaléka - meglepő módon - diszkófiatal, a többiek pedig futballhuligánok.

Nyilvánvalónak tűnik, hogy a hídfoglalást nem szervezték meg előre, a tömegben ugyanis egyáltalán nem láttunk transzparenseket, mindössze ketten lengettek magyar zászlót, az egyik lukas volt.

Fején nejlonzacskót viselő öreg néni szólított meg egy magyar zászlóba burkolt fiatalembert mellettünk.

Öreg Néni:
- A Rádió azt mondta, hogy a Fidesz emberei tüntetnek.
Fiatalember (áldásosztó mozdulattal körbe mutat):
- Ez nem párt.

És tényleg igaza volt.

Oldott hangulat

Az eseményt az érthető feszültség mellett a felszabadult, szinte demokratikus derű jellemezte. Egy ordítozó bácsika például komoly kacajhullámot keltett azzal, hogy hasonló korú barátját nyilasnak nevezte. Alig ült el a nevetés, amikor két fekete fiatalember jelent meg a tömegben. "Ezek is újraszámlálást akarnak kérni?" - vetette föl nagy közönségsikert aratva egy tüntető, akinek a nyaka töve lényegesen szélesebb volt a feje további részeinek átmérőjénél.

Politikamentes hídfoglalás

Elszakadtunk a vidám kompániától és megkíséreltük felmérni a tömeg politikai hangulatát. Ez nem volt könnyű dolog, ugyanis elvétve skandáltak politikainak is minősíthető követeléseket. Ha már kiabáltak, akkor a tájékozatlan rendőrökkel közölték, hogy ők bizony "ávósok", esetleg "mocskos kommunista állatok". Elsöprő sikert azonban kizárólag két személynév, nevezetesen a "Siiiiimon Tibi" és a "Császár Előd" aratott.

10 óra 54 perckor rendőrségi helikopter tűnt fel a Duna felett, ami extatikus állapotba hozott néhány, a közelünkben szerényen ávósozó öreg nénit.

Gyámoltalan rendőrök

A rendőrök feltűnően gyámoltalanul léptek fel a meglehetősen kicsiny, ám annál magasabb átlagéletkorú tömeggel szemben. Először nagy nehezen a járdára szorították az embereket, ám amikor egy tajtékzó alakot hátracsavart kézzel előállítottak a záróvonalon, nyugodtan hagyták, hogy a tömeg visszatolongjon az úttestre és körbevegye a rabomobilt. Újabb tízperces munkával többé-kevésbé visszaállították a korábbi állapotot, majd érkezett egy parancsnoki külsejű járgány nagy, szögletes hangosbeszélőkkel a tetején. A nagy tehetséggel megáldott tömegpszichológus először relatíve kemény hangot ütött meg, és azt mondta, hogy "hagyják el a hidat". Az asszonyok és B-közepesek ezen csak mulattak. A durva rendfenntartó - a körülállók megjegyzéseit szintetizálva nyilván személyesen Rákosi Mátyás oktatta ki a magyar nép megalázására - negyedóra múlva át is hangszerelte magát, és ismét próbálkozott: "Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kérem, az Astoria felé szíveskedjenek elhagyni a hidat!"

Ezt már nem tűrhette egy megfélemlített bőrfejű, és hangosan a rendfenntartók tudtára adta, hogy igaza volt Császár Elődnek. Az emberek az istennek nem mozdultak, a hangulatról egy veres szakállú és bajszú bácsika gondoskodott, aki mellén egy "Eu No" feliratú és egy miépes kitűző mellett Oszama bin Laden arcképét viselte.

Nénik a tűz közelében

Egy bácsi váratlanul meggyanúsított egy nénit azzal, hogy "biztosan közel van a tűzhöz", amit az álöltözetet viselő kommunista asszony rafinált módon szegényes ruhákkal leplezett. A bácsi azt is közölte, hogy Medgyessy egy szemét milliomos, Orbán Viktornak bezzeg "van 200 ezer tartozása". Egy soha nem tapasztalt méretű Orbán-kitűzőt viselő ősz szakállú ember megpróbált némi politikát vinni az ácsorgásba, ám senki sem csatlakozott a "Medgyessy takarodj!" kórushoz. Hasonlóan bukott el az a piros álkrokodilbőr táskát lóbáló, matematikarajongó asszony, aki a "számolni, számolni!" jelszóval próbálta fanatizálni az egyre nedvesebb közönséget. Láttunk több MIÉP- és Pannon Rádió-pólós középkorút, de ők hallgattak.

Popper Péter, a sztálinista tömeggyilkos

A rendőrök megpróbálták a hídfő felé szorítani az embereket, nevetséges eredménnyel. Ismét találkoztunk viszont a bin Laden-kitűzős mókamesterrel, aki ezúttal történészként exponálta magát, mivel kiderítette, hogy a tömegben elvegyült a "sztálinista tömeggyilkos Popper Péter". Egy szőke néni misztikusan értehetetlen elemzését adta az eseményeknek, miszerint "Medgyessynek nagyon fontos fentről, a kurva édesanyját neki". Éppen megkérdeztük volna tőle, hogy mi lehet annyira fontos fentről, amikor egy vaskos úriember a "jön a NATO, jönnek a négerek" ténymegállapítással riasztott meg bal kéz felől.

Szabadelvű ruházat

Nemsokára bebizonyosodott, hogy az annyiszor szidott és lesajnált tömeg politikai szimata egyszerűen csalhatatlan. Vörös hajú leány lépett ugyanis tudósítónkhoz, majd a "te szabadelvű vagy, ugye?" kérdést szegezte a mellének. "Miből gondolod?" - vágtunk vissza. "Úgy vagy öltözve" - fedte fel politológiai kártyáit a leány, aki egy szuszra azt is közölte, hogy "megvannak az első politikai foglyok", és hogy tudomása szerint az egészet Budaházi György, a Magyar Revíziós Mozgalom feje szervezte.

Közben eltelt több mint egy óra, a beijedt rendőröknek ennyi idő alatt mintegy 80 méterrel sikerült arrébb szorítaniuk a tömeget, amely az érdeklődőkkel együtt talán már ezer fősre is felduzzadt.

Holnap a polgári körökkel

A hídfőhöz érve még egyszer felhorgadt a magyar citoyenöntudat. Egy kék aprómintás ruhát, valamint fehér, nagy szemű álgyöngysort viselő öreg néni kiadta a jelszót, hogy "itt kéne húzni az időt". A tömeg néha a Himnuszt igyekezte meggyalázni, amit romantikus módon nyomott el a folyamatosan köröző helikopter rotorjának hangja. 11 óra ötvenkor azonban egy nagyobb járművel pár tucatnyi fekete ruhás rohamrendőr érkezett. A focimeccseken edződött kemény mag tudta, hogy ez mit jelent, így az oszlás ebben a pillanatban drámaian felgyorsult. Az öntudatos öreg nénik megpróbálkoztak még egy kis aprópénzdobálással, aztán fiatal barátaik társaságában átvonultak a Parlament elé.

Az eredménnyel mindenki elégedett volt, a politikailag tudatosak ráadásul folyamatosan terjesztették a hírt, hogy péntek reggelre a polgári körök tüntetést szerveztek a Batthyány-örökmécses elé. Meghallgattunk még néhány megjegyzést az ávós rendőrállamról, aztán elhagytuk a terepet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?