Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megszüntették az eljárást az egyik Erzsébet hídi tüntetővel szemben

2002.09.03. 10:13
A bíróság megszüntette Babinecz Lászlóval szemben az eljárást, mivel a rendőrség jogi képviselője nem ment el a tárgyalásra, így nem került bizonyításra, hogy a férfi ellenállt volna a rendőri intézkedésnek. A július 4-i Erzsébet hídi tüntetésen őrizetbe vett férfi vallomása szerint véletlenül keveredett bele az eseményekbe.
Sem a rendőrség jogi képviselője, sem az általa felajánlott bizonyíték és tanúk nem érkeztek meg az Erzsébet hídi tüntetés kapcsán szabálysértési eljárás alá vont Babinecz László ügyében kedden tartott bírósági tárgyalásra, így a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) bizonyítottság hiányában jogerősen megszüntette az eljárást.

Csak mozizni ment a hídra

Képek a tünntetésről Klikk a képre
Babinecz Lászlót több más személlyel együtt rendzavarás szabálysértése miatt állította elő a rendőrség július 4-én az Erzsébet hídon. A rendőrség gyorsított eljárás keretében már másnap bíróság elé állított öt személyt, közülük azonban Babinecz László ügyében az ellentmondó adatok miatt elnapolta a tárgyalást a PKKB.

A kedden kihirdetett megszüntető végzés indoklása szerint Babinecz László korábban azt adta elő, barátai hívására autóval ment a hídra, aztán ide-oda állt, hogy a kocsi ne zavarja a rendőri intézkedést, végül a budai hídfő irányába távozott. Ám ekkor motoros rendőrök megállították, igazoltatták, majd hosszas tanakodás után előállították.

A rendőrség képviselője el sem ment a tárgyalásra

A rendőri jelentés ezzel szemben azt tartalmazta, hogy Babinecz László a rendőri intézkedésnek ellenállt, és ezért kellett őt megbilincselni, előállítani. Az eljárás során a bizonyítási teher a rendőrséget illeti. A rendőrség jogi képviselője a július 5-i tárgyaláson indítványozta, hogy tanúként hallgassanak meg két intézkedő rendőrt, illetve parancsnokukat, továbbá tekintsék meg az eseményekről készült videofelvételt. Erre tekintettel akkor elnapolta a bíróság a szabálysértési eljárást.

Kedden azonban, miután a rendőrségtől sem jogi képviselő, sem tanúk, sem bizonyíték nem érkezett, a bíróság bizonyítottság hiányában jogerősen megszüntette a szabálysértési eljárást.

Az Erzsébet hídi július 4-i tüntetés nyomán másnap rendzavarás szabálysértése miatt bíróság elé állított öt személyből három esetében szüntette meg a bíróság az eljárást, kettőt ugyanakkor pénzbírsággal sújtott.