Judit
2 °C
7 °C

Alternatív hallgatói támogatás

2000.09.02. 15:54
Az esélyeket kiegyenlítő, igazságos alternatív hallgatói támogatási rendszerek kidolgozását javasolja Pokorni Zoltán oktatási miniszternek az oktatási jogok miniszteri biztosa. Várhatóan kormányrendeletet módosítanak az oktatási jogok állampolgári biztosának javaslatára.
Törvényellenes gyakorlat
Aáry-Tamás Lajos pénteken Budapesten sajtótájékoztatón ismertette Polt Péter vizsgálatát, amelyet korábban az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyetteseként végzett négy felsőoktatási intézményben.

Az 1999-ben, még az intézményegyesítés előtt az ELTE, a Könnyűipari Műszaki Főiskola, a Bessenyei György Tanárképző Főiskola és a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem bevonásával készített felmérésből kiderül, hogy a hallgatóknak járó juttatások, ösztöndíjak nem mindig jutottak el időben, illetve havi rendszerességgel az érintettekhez.

A négy véletlenszerűen kiválasztott felsőoktatási intézményben probléma az is, hogy a juttatások rendszerét teljes egészében a hallgatói önkormányzatok dolgozták ki.

"Ez ellentétes a felsőoktatási törvényben foglaltakkal, amely szerint a juttatások rendszerének kialakításában a hallgatói önkormányzatok csupán szerepet vállalhatnak" - mutatott rá a miniszteri biztos.

A vizsgálat kifogásolja továbbá, hogy az esetleges fellebbezésekkel ugyanaz a hallgatói önkormányzat foglalkozik, mint amelyik a támogatás odaítéléséről dönt. Előfordult az is, hogy a diákoknak nem volt jogorvoslati lehetőségük.

Mindezek alapján Polt Péter az erről szóló kormányrendelet módosítását kezdeményezte; a javaslatot Pokorni Zoltán elfogadta - derült ki a miniszteri biztos szavaiból.

Nemzetközi gyakorlat
Nagy-Britanniában a helyi oktatási hatóság is támogatja az egyetemistákat, és nyújt segítséget a diákhitel felvételéhez. Spanyolországban és Franciaországban nincs országos hálózat, egyéni elbírálás alapján kapnak több régióban hasonló támogatást a hallgatók. Finnországban az öszötndíj-kiegészítés mellé regionális adatbázis is a fiatalok rendelkezésére áll, amely a régióban levő munkalehetőségekről tájékoztat.

Aáry-Tamás Lajos szerint követendő példa lehet a kísérleti jelleggel Kaposvárott, majd Győr-Moson-Sopron megyében bevezetett módszer, melynek során a helyi önkormányzat döntött arról, hogyan támogatja az egyetemistáit.

Kaposvárott négymillió forintos keretből 370 pályázóból kiválasztott 200 egyetemista kapott havi négyezer forintos szociális támogatást az önkormányzattól.

A kísérleti jelleggel indított projectet hamarosan országos méretűvé terjesztik ki - hangsúlyozta az oktatási jogok állampolgári biztosa.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?