Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Alternatív hallgatói támogatás

2000.09.02. 15:54
Az esélyeket kiegyenlítő, igazságos alternatív hallgatói támogatási rendszerek kidolgozását javasolja Pokorni Zoltán oktatási miniszternek az oktatási jogok miniszteri biztosa. Várhatóan kormányrendeletet módosítanak az oktatási jogok állampolgári biztosának javaslatára.
Törvényellenes gyakorlat
Aáry-Tamás Lajos pénteken Budapesten sajtótájékoztatón ismertette Polt Péter vizsgálatát, amelyet korábban az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyetteseként végzett négy felsőoktatási intézményben.

Az 1999-ben, még az intézményegyesítés előtt az ELTE, a Könnyűipari Műszaki Főiskola, a Bessenyei György Tanárképző Főiskola és a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem bevonásával készített felmérésből kiderül, hogy a hallgatóknak járó juttatások, ösztöndíjak nem mindig jutottak el időben, illetve havi rendszerességgel az érintettekhez.

A négy véletlenszerűen kiválasztott felsőoktatási intézményben probléma az is, hogy a juttatások rendszerét teljes egészében a hallgatói önkormányzatok dolgozták ki.

"Ez ellentétes a felsőoktatási törvényben foglaltakkal, amely szerint a juttatások rendszerének kialakításában a hallgatói önkormányzatok csupán szerepet vállalhatnak" - mutatott rá a miniszteri biztos.

A vizsgálat kifogásolja továbbá, hogy az esetleges fellebbezésekkel ugyanaz a hallgatói önkormányzat foglalkozik, mint amelyik a támogatás odaítéléséről dönt. Előfordult az is, hogy a diákoknak nem volt jogorvoslati lehetőségük.

Mindezek alapján Polt Péter az erről szóló kormányrendelet módosítását kezdeményezte; a javaslatot Pokorni Zoltán elfogadta - derült ki a miniszteri biztos szavaiból.

Nemzetközi gyakorlat
Nagy-Britanniában a helyi oktatási hatóság is támogatja az egyetemistákat, és nyújt segítséget a diákhitel felvételéhez. Spanyolországban és Franciaországban nincs országos hálózat, egyéni elbírálás alapján kapnak több régióban hasonló támogatást a hallgatók. Finnországban az öszötndíj-kiegészítés mellé regionális adatbázis is a fiatalok rendelkezésére áll, amely a régióban levő munkalehetőségekről tájékoztat.

Aáry-Tamás Lajos szerint követendő példa lehet a kísérleti jelleggel Kaposvárott, majd Győr-Moson-Sopron megyében bevezetett módszer, melynek során a helyi önkormányzat döntött arról, hogyan támogatja az egyetemistáit.

Kaposvárott négymillió forintos keretből 370 pályázóból kiválasztott 200 egyetemista kapott havi négyezer forintos szociális támogatást az önkormányzattól.

A kísérleti jelleggel indított projectet hamarosan országos méretűvé terjesztik ki - hangsúlyozta az oktatási jogok állampolgári biztosa.