Oszkár
20 °C
29 °C

Virgácsot osztanak a kerekes székes Mikulások

2008.12.04. 09:18
Nemcsak a rámpa jelent akadálymentesítést, hanem a feliratok, a hangos étlap is, vagy hogy beengedik-e egy étterembe a vakvezető kutyát. Ezeket a feltételeket ellenőrzik a vak, siket és kerekesszékes Mikulások Budapest belvárosát járva. Virgácsot osztanak ott, ahová még bejutni is nehéz, és csokit azokon a helyeken, ahol segítik a bejutásukat.

Több vak, hallássérült és kerekes székes Mikulást indított útnak az Ability Park az Esélyt a Mikulásnak! fesztivál keretében. Mikulásbrigádok járják egész héten a várost és virgácsot vagy csomagot osztogatnak attól függően, hogy az épületet mennyire találják akadálymentesítettnek. Kedd este az Instantban például jelnyelven vagy kézzel-lábbal mutogatva lehetett néhány pultnál italt rendelni. A siketkocsma csak az egyik, a rendezvény egész héten kínált kulturális eseményei közül. A fesztivál szervezőinek célja, hogy felhívják a figyelemet a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására.

Érzéketlen magyarok

"A munkaképes korú fogyatékkal élők közül körülbelül kilenc százalék, vagyis minden tizedik kap munkát. Pedig nem az a cél, hogy ezeket az embereket a társadalom eltartsa, hanem hogy közülük minél többen kapjanak munkát, és maguk is önálló egzisztenciával rendelkező adófizetőkké váljanak"- mondta Nagy Géza, az Ability Park igazgatója a Mikulás-razzia indulása előtt kedden.

A magyar társadalmat nem érdeklik a segítséggel élők, és ez a politikában is tükröződik -vélekedett Jaksity György, a rendezvény fővédnöke, a Concorde Értékpapír Zrt. vezérigazgatója. „A magyarok két százaléka gondolja a paralimpiát egy jelentős, globális sporteseménynek, miközben ez a harmadik legjelentősebb globális sportesemény.” Az ilyen szemlélet politikai vonatkozásában pedig kiemelte, hogy a magyar állam a 2000-es években nagyságrendileg ezer milliárd forintot költött az adófizetők pénzéből lakástámogatásra és lakáshitel kamattámogatásra, míg ennek egy ezrelékét sem éri el az az összeg, amit segítséggel élők számára kialakított intézmények, otthonok létrehozására költött. „A fesztivál első napjának tapasztalatai is azt mutatják, hogy a közintézmények látják el legkevésbé azokat a kötelezettségeket, amiket egyébként törvények írnak elő”- mondta a Mikulások első ellenőrzéseit összegezve a fővédnök. Az államtól és a politikától várható legkevésbé változás, ezért Jaksity György több civil kezdeményezéstől vár pozitív fordulatot.

Rámpa mellé indukciós hurok

Az akadálymentesítés hiánya nem oldható meg pereskedéssel. Az első ilyen perek a nyolcvanas évek közepén voltak és 2005-ig két intézmény ellen és még öt helyszín kapcsán sikerült pert nyerni- szemléltette Nagy Géza ezek eredménytelenségét. De az akadálymentesítés nemcsak rámpát jelent, hanem sok minden mást is, hangsúlyozta az interaktív park igazgatója. A fogyatékkal élő alkalmi Mikulások ezért az épületekébe való bejutás és a benti közlekedés mellett az információhoz való hozzáférést is értékelik. Vannak-e feliratok siketek számára és Braille-írással vakok számára. Azt is figyelik, hogy az intézmény vezetői mennyire vannak tisztában az ide vonatkozó jogszabályokkal és hogy készítettek-e esélyegyenlőségi tervet, ami egyébként kötelező. A Mikulások fogadtatása szintén egy lényeges szempont: megijednek vagy együttműködők az őket fogadók.

Eddig huszonöt helyen járt a Mikulás- razzia. A szolgáltatást nyújtó intézmények, a bankok, éttermek, színházak általában ajándékot kaptak. Ezek közül legjobb tapasztalataik a Madách Színházban voltak, ahol amellett, hogy kedvesen fogadták az ellenőrzést végzőket, az akadálymentesítésből is jól vizsgáztak. Itt az az előadásokat siketek számára úgynevezett indukciós hurok teszi élvezhetőbbé.

Versenyben a virgács

A posták, iskolák, de sok állami hivatal és bíróság is viszont virgácsot kapott a Mikulás-ellenőröktől. A közintézményekben azért több a hiányosság, mert az előírások pontosítását várják illetve külön pénzt akarnak rá. Ezzel szemben a szolgáltatói szférában a vevőkért való versengés kényszeríti ki az akadálymentes megoldásokat - adott magyarázatot Nagy Géza. Az Ability park igazgatója szerint az akadálymentesítés ellenőrzése nem feltétlenül hatékony Magyarországon. „Mást mondanak egy hivatalos személynek és mást egy Mikulásnak. Ezért választottuk ezt a játékos formát.„

A Mikulások körútjáról a minden nap frissülő virgácsszámlálón lehet tájékozódni, sőt a rendezvény blogján további helyszíneket is lehet javasolni ellenőrzésre.