Sára, Márió
-6 °C
2 °C

'Már egy csepp is sok'

2005.08.22. 11:49
A hét közepéig még folytadódik az esőzés, de utána a meteorológus szerint jön a jó idő. Ami nem is ártana, mert az idei nyár az átlagnál is esősebb volt, és a talaj sem bír már el több nedvességet.

Rendkívüli időjárási helyzet van, mondta az Indexnek Németh Lajos meteorológus. Az utóbbi napok, sőt hónapok időjárására nézve még a laikusok is sejtik, hogy az idei nyárral valami nincs rendben. Ezt a feltételezést csak megerősítik a meteorológusok állításai és adatai.

A mediterrán térségből április 18-a óta négy-öt hatalmas felhőrendszer is áthaladt hazánkon, ami egészen egyedülálló, mondta Németh Lajos. Az ország több pontján a lehullott csapadék mennyisége már a szokásos havi átlag kétszeresét is meghaladta. Az Alföldön például már a teljes augusztusi mennyisség lehullott a hónap közepéig. A mostani esőzéseket okozó front Svájctól egész Romániáig terül el.

Már egy csepp is sok

Nem lehet tudni, hogy mi okozza ezt a változást, mondta a meteorológus, "mi csak feljegyezzük az eseményeket". Az biztos, hogy idén nyáron több helyen is lehullott már az éves csapadékmennyiség. Ennek az a következménye, hogy a talaj telítődött, így "már egy csepp eső is sok". Várhatóan a belvizzel elöntött földek területe is növekedni fog. "A harminc éves praxisomban emlékezetem szerint nem volt még ilyen, hogy ennyi eső esett volna egy nyáron" - tette hozzá Németh Lajos.

Mielőtt bárki azon gondolkodna, hogy melegebb égtájra költözik, megnyugtatásként elmondható, hogy az előrejelzések szerint ez az utolsó olyan légköri front, ami csapadékot hoz hazánk fölé. Szerdáig marad a trópusi vidékekre jellemző idő, esőkkel, zivatarokkal. A hét második felétől azonban már jön a melegedés, és ez szeptember elejéig folyamatos marad. Jelentősebb csapadék augusztusban már nem várható.

Az idei augusztusra és ez az egész nyárra is igaz, rendkívül sok eső esett, tájékoztatta az Indexet Németh Ákos az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) tanácsosa.

Az ország középső részén augusztus 21-ig az ilyenkor szokásos csapadék 3-4,5-szerese hullott. A földi, automata mérések alapján eddig Tevelen volt a legtöbb csapadék, itt 230,6 milliméter hullott 21 nap alatt. A fővárosban eddig 160,9 milliméter eső esett, ez az ilyenkor szokásos mennyiség négy és félszerese, de ha a sokévi havi átlaghoz (51,4 milliméter) viszonyítjuk, akkor is több mint másfélszeres az eltérés, mondta Németh.

A Balatonba is jut

A balatoni üdülőszezon is megsínylette ezt az időjárást. Siófokon augusztus első 21 napján 185,4 milliméter csapadék hullott. Ebben a hónapban a Balaton parti városban 65 milliméter az átlagos csapadékmennyiség, tehát idén a havi átlag 3-szorosa esett eddig a napig.

Júliusban szintén nagyon sok volt az eső, országszerte a szokásos mennyiség 1,5-2,5-szerese. Akkor a legnagyobb eltérést Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyékben regisztrálta az OMSZ. Utoljára 1999 nyara volt hasonlóan csapadékos, mint a mostani nyár. Ezután legalább három kifejezetten száraz nyár következett.

Ha a hőmérsékleteket tekintjük, az idei nyár nem volt annyira szélsőséges, mondta Németh Ákos. Június második hetében volt egy komolyabb hideghullám, ekkor a napi középhőmérsékletek Budapesten 7-8 fokkal elmaradtak a szokásostól. Június végén ugyan az átlagos érték felett alakultak a napi középhőmérsékletek, de nem volt szélsőségesen nagy meleg.

Júliusban csak a hónap végi hőhullám emelhető ki, de a kánikula csak néhány napig tartott. Az augusztus meglehetősen hűvös idővel kezdődött. A napi középhőmérsékletek egyes napokon a 15 fokot is alig haladták meg. Utoljára 1987-ben volt ilyen hűvös augusztus.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!