Piroska
-2 °C
5 °C

Orbán elszólta magát az MSZP szerint

2006.03.21. 17:25
Az MSZP szerint a Fidesz kilistázta a választókat és ez Orbán Viktor hétfői elszólásából is kiderült. A pártelnök ugyanis hétfőn múltidőben beszélt arról, hogy birtokolják a választási névjegyzéket, holott a 8 milliós címlistát csak keddtől lehet megvásárolni. A szocialisták most választ várnak arra, honnan van a Fidesz nyolcmilliós adatbázisa, mi alapján tartják nyilván az embereket, mit jelent az adatbázisban az e, illetve az sz.

Orbán Viktor a hétfői Este című műsorban elszólta magát, hiszen múlt időben beszélt arról, hogy a Fidesz megvette a választók nyolcmilliós adatbázisát, miközben a névsort csak keddtől lehet megvenni, közölte sajtótájékoztatóján Nyakó István. Az MSZP szóvivője azt mondta: bebizonyosodott, hogy a Fidesz kilistázta a nyolcmillió magyar választót, és a párt már hétfőn is birtokolta az adatbázist, ami csak törvénysértő módon tehetett.

A sajtótájékoztatón lejátszották az MTV Az este című műsorában az Orbán Viktorral készült interjú egy részletét. A fideszes pártelnök arra a kérdésre, miszerint a Fidesz nyolcmillió választó adatait tartja nyilván, a műsorban azt mondta, hogy ez így van, létezik egy nyolcmilliós lista, azt úgy hívják, hogy választói névjegyzék, azt minden, a választáson induló párt megvásárolhatja. Hozzátette: "most megvan nekünk, és a választások után meg kell semmisíteni".

Utalva a Gyulán felfedezett adatbázisra, Nyakó feltette a kérdést: mit jelent a párt listáiban az e betű és mit az sz. (Korábban az MSZP azt állította az sz szimpatizáns, az e pedig ellenfelet jelent.)

Választ vár a párt arra is, hogy mi alapján készült ez az adatbázis, hogyan állapította meg és kicsoda azt, hogy valaki szimpatizánsa az ellenzéki pártnak, avagy ellenfele. Orbán Viktor Fidesz-elnök, a párt elnöksége, avagy egy egyszerű aktivista is elég ahhoz, hogy valakit "e"-nek, vagy "sz"-nek jelöljenek, kérdezte Nyakó István.

Nyakó István szerint ez az ügy is rávilágít arra, miért kell április 1-jén "minden erőnkkel megvédeni a köztársaságot". '"Egy köztársaságban nem lehet büntetlenül megfigyelni, kilesni valakit, kémkedni családok után, aztán beosztani őket jók és rosszak közé".

A Fidesz már a múlt héten megrendelte a választói névjegyzéket, viszont a jogszabályok alapján csupán ma férhetett hozzá ahhoz, reagált a szocialisták tájékoztatójára Szijjártó Péter. A Fidesz szóvivője szerint ezért mondhatta azt a pártelnök, hogy már birtokolják a névsort.