Auguszta
-3 °C
2 °C

Gyurcsány vigyázott az integetéssel

2006.03.09. 15:28
Az esztergomi Suzuki gyár meglátogatását még kihagyta Gyurcsány Ferenc, csütörtökön azonban ellátogatott a városba. Piaci sétáját ellentüntetők zavarták meg.

"Szép jónapot kívánok! Gyurcsány Ferenc vagyok, nagyon köszönöm, hogy eljöttek." Az esztergomi piac előtti téren volt aki tapssal, volt aki sípolással, fújolással fogadta a miniszterelnök szavait.

A fideszes aktivisták egy-két nappal Gyurcsány látogatása előtt szervezni kezdték az ellentüntetést. Még az egyik helyi MSZP-s aktivista is kapott olyan emailt, amiben a kormányfő elleni demonstrációra hívták.


Klikk a képre!

A téren az ellentüntetők táblákat emeltek a magasba ilyen feliratokkal: "Tisztességtelen dolog átadott híddal kampányolni". (Gyurcsány később be is építette a beszédébe: "hidakat kell építeni, ha az árkokat nem lehet beásni, de a tüntetők inkább arra gondoltak, hogy a párkányi hidat Orbán Viktor avatta fel még 2001-ben.)

A téren egyébként Gyurcsány hívei voltak többségben, akik szóváltásokba keveredtek a városbeli ellentüntető ismerőseikkel. A demonstrálók egyik táblája is elszakadt, amikor Gyurcsány hívei meg akarták akadályozni, hogy felemeljék.

A miniszterelnök már megszokta az ellene demonstrálókat, szólt is róluk: "Van lehetőség dönteni, vagy sípol, vagy beszélget az ember". Alig félórás látogatásán az esztergomiak figyelmébe ajánlotta még Tittmann János szocialista képviselőjelöltet, aki 2002-ben győzött Esztergomban. (A várost fideszes polgármester vezeti, az országgyűlési választáson jobboldali jelölt csak egyszer, 1998-ban tudott nyerni.)

Amikor a miniszterelnök az autójához lépett, azzal búcsúzott az esztergomiaktól: "Nem merem felemelni a kezemet". Végül baljával óvatosan emelte fel jobb kezét, és így integetett.

Mondjuk, egy pillanatra mintha náci karlendítésre emlékeztetett volna.