Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Orbán nyerte a tapsversenyt

Az első forduló előtt Szeghalmon hasonlítottuk össze Gyurcsány Ferencet és Orbán Viktort. Az első fordulót az MSZP listavezetője nyerte, de lesz még egy visszavágó. Vagy második félidő? Megnéztük, hogy csütörtökön mire ment Esztergomban Gyurcsány és néhány órával később Ráckevén Orbán.

Orbán Viktor csütörtökön megkezdte, Gyurcsány Ferenc folytatta a két forduló közötti választási hadjáratát. A Fidesz listavezetőjét Ráckevén, az MSZP miniszterelnök-jelöltét Esztergomban lestük meg. Az alábbi táblázatban összehasonlítottuk a két kampánygyűlésből azt, amit össze lehet. Aki kíváncsi a rendezvények színére és szagára is, az olvassa el a táblázat alatti beszámolót.

Gyurcsány Orbán
A tapsok száma 11 13
A beszéd hossza 35 perc (12:39–13:14) 20 perc (17:28–17:48)
A tapsok átlagos sűrűsége 3 perc Másfél perc
Pulpitus, díszlet MSZP-s paravánok előtt szónoki emelvény és papír nélkül beszél a puritán belsejű zsinagóga nagytermében Két traktor között egy fekete lepellel letakart színpad.
Vendég Esztergom MSZP-s képviselőjelöltje és a visszaléptetett SZDSZ-es jelölt Reviczky Gábor színész, Szűcs Lajos, a dabasi győző.
Nézőszám 350–400 400–500
Helyi ügy Helyi ígéret nem volt, de a Fidesz járulékcsökkentését bírálva "Suzuki urat" hozta fel példaként, aki akkor sem venne fel több embert az esztergomi gyárba
Utalás az ellenfél ügyeire Elhibázott lenne a Fidesz 10 százalékpontos járulékcsökkentése Az ország gazdasági csőd felé rohan, ha az MSZP győz, jönnek a tömeges elbocsátások, megszorító csomag, gyenge forint, drágaság. A koalíciós pártok saját szavazóiknak is hazudtak.
Üzenet Gyurcsánynak/Orbánnak Minden politikus pályafutásába bele van kódolva a kudarc Gyurcsány miért kampányol annyira, ha már, ahogy mondja, megnyerték a választást. "Pártmunkásból lett multimilliárdos".
Rögtönzés Néha beszélgetett egy-egy nézővel, volt, akit felismert korábbi kampánygyűléseiről, egy rajongója pedig a sűrű program kapcsán megjegyezte, mennyire lesoványodott

Az esztergomi zsinagóga gyönyörűen felújított épülete előtt néhány száz ember várta a miniszterelnököt. Sokak emelték magasba az elmúlt hónapokban megismert "IGEN MSZP"-táblát, a parkolóban mikrobuszok parkoltak. Vagy tucatnyian jöttek Komárom-Esztergom megye más vidékeiről, például Tatabányáról, ők Gyurcsányt a másik öt megyei helyszínre is elkísérték.


Fotók: Huszti István

A miniszterelnököt egy hónappal ezelőtt még vagy tizenöt-húsz ember fogadta Esztergomban sípokkal, piros lapokkal, táblákkal felszerelkezve. Most nyomuk sincs, illetve a gyűlés végén egy idős néni keveredik szóváltásba a távozó kormányfőnek integetőkkel. "Nem kell idejönni, ha nem tetszik" - mondták neki többen is, és egy kis lökdösődést is láthattunk, mit mondjunk, nem túl felemelő az egymást taszigáló nyugdíjasok látványa.

A zsinagóga nagytermében a helyi szocialista jelölt, Tittmann János vagy tíz percig beszélt programjáról, egy új hídról, a 10-es út és a városi intézmények felújításáról. Ez meglepő fejlemény, mivel egy hónappal korábban csak amolyan dísz volt a 2002-ben szoros csatában mandátumot szerzett Tittmann Gyurcsány mellett, szót nem kapott.

Az elsőfordulós győzelem ugyan elmaradt, de majd' hétszáz szavazattal megelőzte Esztergom fideszes polgármestert, Meggyes Tamást. A harmadik helyen befutott szabad demokrata Varga Győző az első sorban ült, róla lesz még szó, méghozzá meglepően sok.

Gyurcsány Ferenc megköszönte a város népének, hogy ezúttal nem füttyökkel kell megküzdenie. Köszönetet mondott az SZDSZ-es jelöltnek is a "felelős, megbízható, nagyszerű" magatartásáért, és - beleélve magát Varga helyzetébe - azt fejtegette, hogy mennyire nem egyszerű meghozni egy ilyen döntést, miután valaki éveket dolgozik végig, hónapokig kampányol, majd mindenről lemond. A koalíciót a reformkorból ismerős "haza és haladás" koalíciójának nevezi; a partnerrel tényleg sokat foglalkozik, 34 perces beszédéből közel tíz percet szentel az SZDSZ dicsőítésének. Nem véletlen; a Vargára szavazó kétezer-százhuszonkilenc ember mozgósítása lehet a győzelem záloga.

Két ügyet nevez kulcsjelentőségűnek, ezekből menet közben három lesz: 1. A köztársaság a szabadság és a rend világa. 2. Erősebb gazdaság akkor lesz az országban, ha elismerjük, hogy mindezt az egyénnek köszönhetjük. 2+1. Legyünk büszkék nemzeti hagyományainkra, miközben egy modern világot akarunk teremteni.

Sokak szerint a választási küzdelem hetvenedik percében vagyunk, utalt Gyurcsány Orbán kijelentésére, miszerint a választások első fordulója a kilencven percig tartó futballmérkőzés első félidejének végét jelenti -, de valójában a második forduló egy új mérkőzés, hiába nyerte meg Tittmann az első fordulót, a másodikban nulláról indul, ezért kell elmenni szavazni április 23-án.

Gyurcsány az olyan filmeket szereti, melyekről tudja, hogy jó lesz a vége, a politikusi pálya azonban nem ilyen, mindegyik karrierbe bele van kódolva a feltartóztathatatlanul bekövetkező kudarc. A miniszterelnök-jelölt az első forduló előtti kampánygyűléseken úgy szerkesztette beszédeit, hogy sűrűn szakítsa meg taps. Most változtatott, körülbelül feleannyiszor mondott tapsra ingerlőt, mint korábban, miközben hívei a győztes első forduló mámorában úsznak.

A Fidesznek - a politikusi kudarc elkerülhetetlenségéről szóló futam mellett - finoman üzengetett, nyoma sem volt az első forduló előtti kormányfőjelölti vitán tapasztalt kardcsörtetésnek. A Fidesz programjából leginkább a járulékcsökkentést bírálta.

Hanghordozásával azt a látszatot keltette, mintha valami nagy kulisszatitokba avatná be hallgatóságát, amikor a kormányra kerülése utáni stratégiáról beszélt; másfél éves mandátummal nem állhatott neki négyéves munkának, csak arra volt idő, hogy bizonyítsa: ez egy tehetséges kormány.

A választási győzelem után azonban minden másképp lesz. A kormányalakítás előtt megegyezik a koalíciós partnerrel és másfél tucatnyi törvénytervezetet bocsát a parlament elé, hogy az új képviselők nyáron se pihenjenek. Aki a kormányalakítás előtt személyi kérdéseket vet fel, annak "megköszöni" a munkáját.

Most nem lehajtott fejjel nyert az MSZP, mint négy éve, más a közhangulat, fantasztikus, ahogy a baloldal átérzi, hogy van dolga az országban, zárta beszédét Gyurcsány, majd a Magyarországos kampánydal végtelenített taktusaira kiosztott egy csomó autogramot, beült az autójába, és konvojával elhajtott Tata felé.

Orbán Ráckevén: az utolsó csuklómozdulat

Orbán Viktor ekkor már útban volt Monor felé, ahol az első forduló utáni első kampánygyűlésén beszélt. A második állomás Ráckeve volt. A majd kilencezres város főterén várta híveit a Fidesz volt miniszterelnök-jelöltje.

A néhány száz fős nézősereget zászló- és könyvárusok várják, de nem nagyon megy a bolt, mert a hívek régi és új Fidesz- zászlókkal érkeznek. Most népies színpad van, nem a korábban megszokott Fidesz-kamion, két traktor között beszél majd Orbán.

A szolid tömeg zöme valamilyen narancssárga ruhadarabot vett fel az eseményre, a legtöbben széldzsekiben vannak. Az egyik helyi házaspár a templom előtt veszi ki óvatosan a cekkerből a széldzsekit, és már a főtéren öltik magukra.

A legnagyobb sztár a helyi születésű Reviczky Gábor, ő József Attilát szaval. A Fideszaspiráns mellet hitet tesz több MDF-es, egy bugyi gazda arról szónokol, a Gyurcsány-kabinet harminc gazdát kergetett az öngyilkosságba.

A ráckevei Stop Sörözőben ezzel egy időben jelentősen megnő a forgalom. A nagygyűlés helyszínéhez legközelebb eső vendéglátó ipari egységben melegítenek az ellenzéki párt környező településekről - Taksony, Szigetszentmiklós, Makár, stb. - érkezett hívei. A felszólalók településük nevével zártak - Hajrá Ráckeve!, Hajrá Dabas! -, a gondban lévő bugyi gazda egy Hajrá Bugyinak-kal vágta át a gordiuszi csomót.

Az egyik alkalmi kocsmalátogató már biztonsági ember is volt Orbánnak azon az eseményen, ahol a Fidesz-vezér nyakába ömlött a víz. Plakát nem volt, csak suttogó propaganda és kör-sms, nem csoda hát, hogy nincsen a négy évvel korábbi óriás tömeg. Orbán eddig nem jelent meg a négy éve fordítani tudó Pánczél Károly mellett kampányolni, éppúgy a két forduló között érkezett, mint négy éve.

Orbán először a helyi Fideszes jelölt, Pánczél Károly támogatására szólított mindenkit, aki becsületes, Ráckevét, az ott élőket szerető, munkáját elvégző képviselőt szeretne. Ezután számvetésre kérte a közönséget, és röviden összefoglalta a történteket. Az első forduló előtt csak egy dolgot kértek, mindenki tegye fel magának a kérdést, jobban él-e, mint négy éve? Aki nemmel felelt, az a Fideszre szavazott. Az egyik fél igennel, a másik fél nemmel. 50:50 az eredmény az első forduló után. Nyitva maradt 110 mandátum sorsa. Hogy megalakulhasson a Fidesz-MDF-kormány, 70 győzelem kell. Négy éve csodát kellett volna tenni, most nem kell.

Ha matematikailag nincs esély a Fidesz győzelmére, ahogy azt Gyurcsányék sulykolják, akkor miért kampányolnak ekkora erőbedobással, nevetette meg a közönséget Orbán. Azért, mert tudják, hogy a Fidesznek komoly esélye van.

Ezután rátért az államháztartási hiányra. "Hétfőn példátlan dolog történt", Kiderült, hogy becsapták a választóikat is, amikor nem árulták el nekik, milyen borzalmas állapotban van a gazdaság. "Ez volt a beismerés napja." A "pult alatti kormányzás".

Ezután rátért arra, mi lesz, ha győz az MSZP-SZDSZ koalíció. Tömeges elbocsátások jönnek, megszorító csomag, a forint meg fog gyengülni, a deviza alapú hitelek havi 8-10 ezer forintos plusz kiadást is jelenthetnek majd. Minden külföldről vásárolt dolog drágább lesz, többek között az energia. Pénzhiányra hivatkozva mindent eladnak: kórházat, termőföldet. A nyugdíjasnak előre kell fizetnie a háziorvosnál, hogy egyáltalán megvizsgálják.

Orbán ezután összefoglalta, mi most a teendő. "Az utolsó percben vagyunk". Aki elment az első körben, most is menjen, és tegye meg azt a két laza "csuklómozdulatot", de amit most tőle hallanak, azzal minél több embernek nyissák fel a szemét. A Fidesz már 2002-ben megmondta, hogy a Medgyessy-kormány felemeli a gáz árát, megfojtja a Széchenyi-tervet, zaklatja az egyházakat, és tessék, tényleg ez történt.

Nyomatékosította, hogy az aktuális állás szerint továbbra is meg kell egyezniük az MDF-el, mert egyedül nincs esélyük. Korábban kellett volna megegyezni velük, de az is rossz irány, amit Dávid Ibolya mond, hogy a második forduló után tárgyaljanak. Neki is szembe kell néznie a tényekkel, a szavazók is szorítsák háttérbe személyes érdekeiket. "Jó célok hasznos eszközévé kell válnunk!"

Ezután megint ígéretet tett, hogy bármilyen pozícióban is, de rá mindig számíthatnak. Van esély a győzelemre, arra, hogy a Fidesz legyen a legnagyobb parlamenti párt. Húsvétkor mindenki erősödjön meg, és jövő keddtől az "elllenfeleket toljuk le a pályáról". Hajrá Magyarország, Hajrá magyarok.

Magdi néni a 74 éves nyugdíjas Orbán távozása után nem fűzött nagy reményeket a 14. havi nyugdíj bevezetésére. "Hát miből vezetnék be, nincs pénz, a Viktor pedig hiába ígéri, a sajátjából csak nem adhat, öt gyereke van".