Ivett, Frida
7 °C
16 °C

A kormányszóvivő cáfolja a kedvezményes lakásvásárlást

2004.01.05. 19:44
Aljas hazugságnak nevezte Gál J. Zoltán kormányszóvivő a Magyar Nemzet azon állítását, hogy közvetlenül a lakáshitelek emeléséről hozott kormánydöntés előtt vett volna fel banki kölcsönt "luxuskivitelű" lakásának megvásárlásához. A kormányszóvivő közleményében azt állítja, hogy a közel harmincötmilliós ingatlan árából eddig húszmilliót fizetett ki, a fennmaradó részt egy jövőbeni banki kölcsönből akarja kifizetni.
A Magyar Nemzetben közölt szerződés szerint Gál J. Zoltán 35,2 millió forintért vásárolt meg egy 80 négyzetméteres "luxuskivitelű" ingatlant, amelynek vételárából 15 millió forintot a HVB Jelzálogbank, "mint a vevő lakás-vásárlását finanszírozó bank" áll. A lap azt állítja, hogy Gál J. három héttel azelőtt vette fel a kölcsönt, mielőtt ő maga bejelentette volna, hogy a kormány "hideg fejjel, de nehéz szívvel" döntött a lakáshitel-kamatok emeléséről.

Etikátlan lett volna

Gál J. Zoltán kormányszóvivő hétfőn közleményben utasította vissza a lap állításait. Azt nem tagadta, hogy 2003. november 19-én adás-vételi szerződést kötött volna a szóban forgó "panoráma nélküli" ingatlanra. Tette mindezt családalapítási szándékai miatt - olvasható a közleményben. A Klubrádiónak Gál J. Zoltán azt mondta, hogy mint szóvivő tudott a kormány szándékáról, hogy hozzányúlnak a lakáshitelekhez, ezért nem tartotta etikusnak, hogy igényelje a hitelt.

Családi kölcsön

A kormányszóvivő a vételárból eddig 20 millió 180 ezer forintot fizetett ki. Ehhez eladta garzonlakását 17 millió forintért, a fennmaradó 3 milliót a családja fedezte - olvasható a közleményben.

Jövőbeni, nem végrehajtott ügyletről van szó

A lapban közölt szerződésben az olvasható, hogy a fennmaradó 15 millió forintot a HVB Bank "fogja átutalni" az eladónak. A rádiónak ugyanakkor a kormányszóvivő azt állította, hogy jelenleg kérelme sincs, nemhogy hitele. A közleményében azt írja, a "szerződésből egyértelműen kiderül, hogy jövőbeni, nem végrehajtott ügyletről van szó". A közlemény szerint Gál "a vételár fennmaradó részét hitelből fogja törleszteni", amely hitelt az ingatlan-beruházás finanszírozó bankja, a HVB Bank Rt. adja - írja Gál J. Zoltán kormányszóvivő, aki helyreigazítást kér a napilaptól.

Liszkay kitart

Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet újságírója közleményében kijelentette: "az újságírás szakmai és etikai szabályait követve a Magyar Nemzet munkatársa a lakásvásárlás körülményeinek részletes megismerése érdekében megkereste a kormányszóvivőt. Gál J. Zoltán válaszai megtalálhatók az említett cikkben.

"Gál J. Zoltán a Magyar Nemzet megkeresésére leszögezte: nincs kedvezményes lakáshitele. Arra a felvetésünkre, hogy akkor miképpen tartalmaz az általa aláírt, ügyvéd által is szignált szerződés az állításával ellentétes információkat, már nem volt hajlandó válaszolni. - Majd meglátom, hogy milyen dokumentumokkal rendelkezik a Magyar Nemzet, és ennek megfelelően teszem meg esetleges jogi lépésemet - tette hozzá. (...) Gál J. további kérdéseinkre megtagadta a válaszadást, így nem tudtuk meg, hogy időközben módosították, érvénytelenítették a szerződést, vagy sem."

Liszkay szerint "a Fővárosi Kerületek Földhivatalánál az ismertetett szerződést esetlegesen módosító újabb szerződést igazoló széljegyet nem jegyeztek be ma délutánig. Következésképpen a rendelkezésünkre álló friss dokumentumok nem támasztják alá azt a kormányszóvivői kijelentést, mely szerint lapunk hazudott volna."