Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Újabb sikkasztással vádolt tiszt Koszovóban

2001.07.02. 15:43
Étkezési jegyek elsikkasztásával gyanúsítja a Budapesti Katonai Ügyészség Török Imre mérnök-alezredest, aki tavaly szolgált a KFOR-csapatok kötelékében Koszovóban. A honvédelmi tárca szerint a tiszt szabálytalanul kezelte és számolta el a bónokat. Török ügyvédje szerint a nemzetközi légihadműveleti csapatának tagjaként szolgáló katona méltatlan, kicsinyes vádaskodás áldozata lett, a probléma középpontjában egy szabályozatlan ellátási gyakorlat áll. Az alezredes, Papp Gyula, korábbi parancsnok után ő már a második Koszovóban szolgáló magyar katona, akit sikkasztással vádolnak meg.
Szabálytalanul kezelte és számolta el saját, továbbá négy tiszttársa étkezési jegyeit a KFOR pristinai főparancsnokságán az elmúlt év március 28-tól december 15-ig szolgálatot teljesítő Török Imre mérnök-alezredes a Honvédelmi Minisztérium szerint. A tárca közleményben reagált a Népszava hétfői számában megjelent írásra, miszerint a tisztet sikkasztással gyanúsítja a Budapesti Katonai Ügyészség.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a szabálytalanságot az elmúlt év decemberében végzett törvényességi és pénzügyi ellenőrzés állapította meg. Az erről készült jegyzőkönyvet küldték el a katonai ügyészségre annak megállapítására, hogy indokolt-e büntetőjogi intézkedést tenni.

Minden hónapban kiadta a jegyeket

A probléma középpontjában egy szabályozatlan, szóban meghatározott ellátási gyakorlat áll, amit jóval később utólagosan helytelennek ítéltek - érvel Zeke László, a tiszt ügyvédje a Népszavának adott nyilatkozatában. A jogi képviselő szerint a kérdés az, jogszerűen vagy jogszerűtlenül járt-e el az alezredes, amikor külszolgálati ideje alatt a hónap minden napjára kiadta az étkezési jegyeket annak a négy magyar katonatársának, akik vele együtt, különféle beosztásban dolgoztak a főparancsnokságon.

Ezt a tennivalót rangidős katonaként mellékesen kellett ellátnia, hiszen fő megbízatását egy veszélyes területen, felelősségteljes beosztásban látta el. Török Imre az összhaderőnemi csapatok mellett működő nemzetközi légihadműveleti egység harmadik embere volt. Zeke szerint abszurdum, hogy a kivételes képességű, elismert tisztet bűnözőként kezeljék.

Amit Szkopjéban szabad, azt Pristinában nem

"Ha az elöljárók úgy ítélték meg: a jogosnál több étkezési jegyet adott Török alezredes a társainak és magának, akkor vajon miért igazolta vissza hónapról hónapra a pénzügy a vételt? Ezt a logikát nem fogadta el a katonai ügyész, benyújtott panaszainkat elutasította, szerinte a főtiszt sikkasztott, tehát bűncselekményt követett el" - mondta Zeke a napilapnak.

Azt máig nem tudni, hány étkezési jegy hiányzik, ez a hiány mennyi pénzt jelent, és az alezredesen kívül kinek kellene még a jegyek árával elszámolnia - érvelt Török jogi képviselője. Majd utalt arra a jelentésre, amelyet a Magyar Honvédség szárazföldi vezérkarának fegyelmi főtisztje, Tolnai Tímea hadnagy készített. Ebből az derül ki, hogy Szkopjéban is ugyanúgy működött az étkezésijegy-elosztás, mint Pristinában. Ott azonban az úgynevezett túlfizetést levonták a katonák béréből.

Papp Gyulát felmentették

Zeke László védte az ugyancsak bíróság elé állított pristinai parancsnokot, Papp Gyulát is. Az ügyvéd szerint a két ügy kísértetiesen hasonlít egymásra, mindkettő mögött ugyanis emberi rosszindulat és méltatlan vádaskodás húzódik meg.

Az egy évig tartó jogi procedúra végén az alezredest felmentették a lopás vádja alól, ám csalás kísérlete, magánokirat-hamisítás, valamint elöljárói intézkedés elmulasztása miatt 50 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A katonai vezetőt még háborús fosztogatással is megvádolták, holott csupán a szemétbe dobott vasrúdból zászlótartót, a területükön fellelt téglából pedig útszegélyt csináltatott.