Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Nem lehet futószalagon vizsgálni a beteget

2006.06.15. 09:51
Egy orvosi vizsgálat nem lehet öt percnél rövidebb, különben az egészségbiztosító nem fizet érte a kórháznak - jelentette be Molnár Lajos egészségügyi miniszter. Ugyancsak nem támogatják a túlzsúfolt osztályokat. Az első reformlépések között a betegellátás minőségének javítása, a gyógyszertámogatási rendszer átalakítása és a közgyógyellátás rendbetétele szerepel.

A jövőben minden beteggel legalább öt percet kell foglalkoznia egy orvosnak - jelentette be Molnár Lajos egészségügyi miniszter. Az ennél rövidebb vizsgálatok után nem fog fizetni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

Ezentúl nem finanszírozzák a túlzsúfolt kórházi ellátást. "Nincs Magyarországon szükség arra, hogy pótágyon vagy a folyosón feküdjön beteg. Figyelni fogjuk, kontrollálni fogjuk és megköveteljük azt, hogy száz százalékos ágykihasználással működjenek osztályok, az e fölötti pótellátást (...) nem fogjuk finanszírozni" - fogalmazott a tárcavezető.

Ügyeleti díj: nem kell azonnal fizetni

Meg kell vizsgálni, hogy a kórházak hogyan tudják teljesíteni a törvényes kötelezettségüket - mondta Molnár Lajos egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón azzal kapcsolatban, hogy a Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán kimondta: az ügyeleti idő teljes munkaidőnek számít.

Mint mondta: az LB közbenső ítéletet hozott, és a díjázásról nem döntött a taláros testület, csak a jogalapot állapította meg. Gál J. Zoltán kormányszóvivő megjegyezte: "az államnak nincs azonnali fizetési kötelezettsége", és kormányzat 15 milliárd forintot különített el az ügyeleti díjak kifizetésére.

Eltörlik a teljesítményvolumen-korlátot (tvk) is. A kórházak eddig csak adott számú kezelést végezhettek el. Ha ennél több beavatkozást hajtottak végre, a támogatásnak csak egy részét kapták meg. A korlátozást korábban azért vezették be, hogy a kórházak a minőségi ellátásra koncentráljanak és ne a nagyobb támogatásra.

A miniszter az első érdemi intézkedések között említette, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) mellett az országos tiszti főorvos is kiemelt szerepet kap a kórházi ellátás minőségének ellenőrzésében. Az ellenőrzések már július elsejétől megkezdődnek.

Molnár Lajos a lépések sorában említette az ápolási osztályok működésének átrendezését, és azt, hogy megemelik a krónikus ellátás alapdíjait is. Eszerint 4150 forint helyett 5 ezer forint lesz a napi ápolási díj, amelyet az OEP fizet.

A kormány növeli a nagy kockázatot jelentő betegségeken átesettek rehabilitációjáta támogatását. Így többek között a szív- és daganatos betegek, a krónikus légzésbetegek kezelésének költségét a jelenlegi 15 ezer forintról 17 ezer forintra emelik július 1-től.

A gyógyszerkassza növekedésének lassítása érdekében a támogatási rendszerben is változás lesz július 1-től. A gyógyszerekért 2-2,5 százalékkal kell többet fizetni az év végéig, de 300-400 készítmény ára csökkenni fog.

A változás lényegét ismertetve a szaktárca vezetője elmondta: a meghatározott referenciatermékek (általában az olcsóbb készítmények) áraihoz rendelik hozzá a százalékos támogatást, az ennél drágább készítmények pedig ezt az összeget kapják támogatásként. A tervezettnél egyébként még így is 30-40 milliárddal lesz több a kassza hiánya.

Molnár Lajos beszélt a szintén július 1-től változó közgyógyellátási rendszerről. Eszerint a közgyógyellátottak havi gyógyszerkerete 12 ezer forint lesz, és amennyiben ezen kereten belül marad a beteg, akkor semmit nem kell fizetnie az adott patikaszerekért.

A most megállapított gyógyszerkereten felül - évente egyszer - még egy 6 ezer forintos külön keretet is igénybe lehet venni, ha egy akut betegség esetén a 12 ezer forint nem lenne elegendő.

A reform menetrendjét most dolgozzák ki, és a kormány jövő heti, kétnapos ülésén tárgyalják majd - mondta Molnár Lajos.