Jenő
-3 °C
6 °C

'Egymás mellett fogunk feküdni'

2004.07.22. 12:53
Szemérmes figyelmeztető sztrájkot tartott a szegedi egyetem háromszáz egészségügyi dolgozója. Az intézményekben az egyetem vezetése a forgatást megtiltotta, így a nyilatkozatra kijelölt orvosok az épület előtt állhattak a kamerák elé. A mostoha körülmények miatt vannak, akik Angliában próbálnának szerencsét, mások még bíznak benne, hogy nem kell nyugdíjaztatásukig negyven fokos hőségben műteniük.
A sztrájkmozgalom legvisszafogottabb munkabeszüntetését tartották csütörtökön nyolc és tíz között a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi dolgozói. Az új klinika előtt a kerékpárral érkező dolgozóknak újra és újra helyet kellett kérni a tucatnyi újságírótól, hogy elférjenek. Kérdésekre nem válaszoltak, mondván, erre Pető Zoltán, a sztrájkbizottság tagja az illetékes. Az egyetem vezetése a klinikai épületekben a forgatást megtiltotta.

Lehet szólni

Cseréljék ki az elhasználódott eszközöket, emeljék fel legalább hat százalékkal a dolgozók bérét, az ügyeleti szolgálatról szóló törvényt igazítsák az európai joggyakorlathoz. Tolmácsolta a dolgozók legfőbb követeléseit Pető Zoltán. Esetleges retorzióktól nem tart, mint mondja, azért szép a demokrácia, mert "lehet szólni", ha valami nem tetszik. A politikától elhatárolódik, szerinte a mostani kormány mellett az elődök is felelősek az egészségügy tarthatatlan helyzetéért. A figyelmeztető sztrájkhoz háromszázhárom egészségügyi dolgozó csatlakozott a körülbelül ezerötszázból. Igaz, az állománynak körülbelül a fele szabadságon van.

Egy szegedi magazin munkatársa nővérrel szeretne beszélni, de erre itt nincs lehetőség.

Az új klinika dolgozói még a szerencsések közé tartoznak. Munkahelyüket tizenöt éve újították fel, az épület a televízióban is sokat szerepelt a tragikus leletcsere miatt. (A később elhunyt beteg koponyáját itt nyitották fel, a felelősnek tartott II-es kórház azonban önkormányzati fenntartású intézmény, az ottani dolgozók ezért nem szüntették be a munkát.)

Egymás mellett feküdni

"Jobb munkakörülményeket, korszerűbb műszereket és műtőt, a minimális feltételeknek megfelelő kórtermeket, szociális helyiségeket akarunk! A paraszolvencia rendszer megszüntetését akarjuk, de ezzel együtt európai béreket! A kórteremben egymás mellett fogunk feküdni. Mi tudjuk, mit jelentenek a jelenlegi körülmények_" Ez a szöveg volt olvasható a fül-orr gégészeti klinika húszas évekbeli épületének bejáratánál.

A betegek nem tiltakoztak. A váróhelyiségben ülő Kovács Zoltánné hallott a munkabeszüntetésről. "Igazuk van az orvosoknak, támogatom a követeléseiket, hiszen nekünk akarnak jót." A leletcserét szerinte nem szabad összekeverni a mostani követelésekkel, különben is, jobb munkafeltételek között talán nem következik be a tragédia.

Debrecenbe kéne menni

A fül-orr-gégészeti klinika orvosai pihenőhelyiségükben felháborodottan mutatják a szegedi Délmagyarországot, amelyben megjelent az egészségügyi minisztérium főcsoportfőnökének nyilatkozata. Kereszty Éva szerint a műszerek alkalmasak betegellátásra, olyan fokú hiányosság nincs, amely ellehetetlenítené a munkavégzést.

"Az ÁNTSZ ideiglenes engedélyt adott a klinikának, mert ha bezárnák, akkor Délkelet-Magyarország csúcsintézmény nélkül maradna, a szegedi betegeknek Budapestre vagy Debrecenbe kellene utazniuk műttetni magukat" - mondja Paczona Róbert egyetemi adjunktus a fülledt helyiségben. Légkondicionáló berendezés nemcsak itt, de még a műtőben sincs, így előfordul, hogy negyven fokos hőségben végeznek több óra hosszáig tartó műtéteket. A műtő bejáratánál, az itteni orvosok szerint Európában egyedülálló módon, nincs zsiliprendszer, vagyis az orvosok nem tudnak átöltözni a műtéthez, csak egy zöld köpenyt öltenek magukra, és cipőt cserélnek.
- Még Albániában is van zsiliprendszer? - kérdezi egy földrajzban jártas kolléga.
- Az Európai Unióra gondoltam - javítja ki magát Paczona, bár ez sem megnyugtató.

A szegedi magazin munkatársa nővért keres, de itt sem találnak nyilatkozatra kész hölgyet.

Még egy nővér sem

A sztrájkoló szegedi egészségügyi dolgozók intézménye nem várhat pénzt az egészségi minisztériumtól, mert a klinikák az egyetemhez tartoznak. Az oktatási minisztériumnak viszont nincs pénze a költséges egészségügyi műszerek cseréjére. Ezért nem értik a szegedi orvosok a már említett egészségügyi minisztériumi főcsoportfőnök egy másik nyilatkozatát: Kereszty nem tartja minisztériumát "egyik sztrájkoló intézmény tulajdonosának vagy munkáltatójának sem, és nem látja szükségesnek az ágazati szinten történő beavatkozást".

A klinikánkon különben vegyesen vannak oktatási minisztériumi és országos egészségbiztosító pénztári állások. Sok orvos gondolkozik azon, hogyha akciójuk nem jár sikerrel, akkor külföldön, főleg Angliában keresnek munkát, akár "szervezett formában" is.

A szemérmes munkabeszüntetésről - az Indexnek nyilatkozók még az előre beígért kék szalagot sem viselték - a Sebészeti Klinikán is meg szerettünk volna kérdezni orvosokat, ott azonban senki nem volt hajlandó beszélni követeléseikről. Még egy nővér sem, a szegedi magazin munkatársának legnagyobb sajnálatára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?