István, Vajk
17 °C
34 °C

'Egymás mellett fogunk feküdni'

2004.07.22. 12:53
Szemérmes figyelmeztető sztrájkot tartott a szegedi egyetem háromszáz egészségügyi dolgozója. Az intézményekben az egyetem vezetése a forgatást megtiltotta, így a nyilatkozatra kijelölt orvosok az épület előtt állhattak a kamerák elé. A mostoha körülmények miatt vannak, akik Angliában próbálnának szerencsét, mások még bíznak benne, hogy nem kell nyugdíjaztatásukig negyven fokos hőségben műteniük.
A sztrájkmozgalom legvisszafogottabb munkabeszüntetését tartották csütörtökön nyolc és tíz között a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi dolgozói. Az új klinika előtt a kerékpárral érkező dolgozóknak újra és újra helyet kellett kérni a tucatnyi újságírótól, hogy elférjenek. Kérdésekre nem válaszoltak, mondván, erre Pető Zoltán, a sztrájkbizottság tagja az illetékes. Az egyetem vezetése a klinikai épületekben a forgatást megtiltotta.

Lehet szólni

Cseréljék ki az elhasználódott eszközöket, emeljék fel legalább hat százalékkal a dolgozók bérét, az ügyeleti szolgálatról szóló törvényt igazítsák az európai joggyakorlathoz. Tolmácsolta a dolgozók legfőbb követeléseit Pető Zoltán. Esetleges retorzióktól nem tart, mint mondja, azért szép a demokrácia, mert "lehet szólni", ha valami nem tetszik. A politikától elhatárolódik, szerinte a mostani kormány mellett az elődök is felelősek az egészségügy tarthatatlan helyzetéért. A figyelmeztető sztrájkhoz háromszázhárom egészségügyi dolgozó csatlakozott a körülbelül ezerötszázból. Igaz, az állománynak körülbelül a fele szabadságon van.

Egy szegedi magazin munkatársa nővérrel szeretne beszélni, de erre itt nincs lehetőség.

Az új klinika dolgozói még a szerencsések közé tartoznak. Munkahelyüket tizenöt éve újították fel, az épület a televízióban is sokat szerepelt a tragikus leletcsere miatt. (A később elhunyt beteg koponyáját itt nyitották fel, a felelősnek tartott II-es kórház azonban önkormányzati fenntartású intézmény, az ottani dolgozók ezért nem szüntették be a munkát.)

Egymás mellett feküdni

"Jobb munkakörülményeket, korszerűbb műszereket és műtőt, a minimális feltételeknek megfelelő kórtermeket, szociális helyiségeket akarunk! A paraszolvencia rendszer megszüntetését akarjuk, de ezzel együtt európai béreket! A kórteremben egymás mellett fogunk feküdni. Mi tudjuk, mit jelentenek a jelenlegi körülmények_" Ez a szöveg volt olvasható a fül-orr gégészeti klinika húszas évekbeli épületének bejáratánál.

A betegek nem tiltakoztak. A váróhelyiségben ülő Kovács Zoltánné hallott a munkabeszüntetésről. "Igazuk van az orvosoknak, támogatom a követeléseiket, hiszen nekünk akarnak jót." A leletcserét szerinte nem szabad összekeverni a mostani követelésekkel, különben is, jobb munkafeltételek között talán nem következik be a tragédia.

Debrecenbe kéne menni

A fül-orr-gégészeti klinika orvosai pihenőhelyiségükben felháborodottan mutatják a szegedi Délmagyarországot, amelyben megjelent az egészségügyi minisztérium főcsoportfőnökének nyilatkozata. Kereszty Éva szerint a műszerek alkalmasak betegellátásra, olyan fokú hiányosság nincs, amely ellehetetlenítené a munkavégzést.

"Az ÁNTSZ ideiglenes engedélyt adott a klinikának, mert ha bezárnák, akkor Délkelet-Magyarország csúcsintézmény nélkül maradna, a szegedi betegeknek Budapestre vagy Debrecenbe kellene utazniuk műttetni magukat" - mondja Paczona Róbert egyetemi adjunktus a fülledt helyiségben. Légkondicionáló berendezés nemcsak itt, de még a műtőben sincs, így előfordul, hogy negyven fokos hőségben végeznek több óra hosszáig tartó műtéteket. A műtő bejáratánál, az itteni orvosok szerint Európában egyedülálló módon, nincs zsiliprendszer, vagyis az orvosok nem tudnak átöltözni a műtéthez, csak egy zöld köpenyt öltenek magukra, és cipőt cserélnek.
- Még Albániában is van zsiliprendszer? - kérdezi egy földrajzban jártas kolléga.
- Az Európai Unióra gondoltam - javítja ki magát Paczona, bár ez sem megnyugtató.

A szegedi magazin munkatársa nővért keres, de itt sem találnak nyilatkozatra kész hölgyet.

Még egy nővér sem

A sztrájkoló szegedi egészségügyi dolgozók intézménye nem várhat pénzt az egészségi minisztériumtól, mert a klinikák az egyetemhez tartoznak. Az oktatási minisztériumnak viszont nincs pénze a költséges egészségügyi műszerek cseréjére. Ezért nem értik a szegedi orvosok a már említett egészségügyi minisztériumi főcsoportfőnök egy másik nyilatkozatát: Kereszty nem tartja minisztériumát "egyik sztrájkoló intézmény tulajdonosának vagy munkáltatójának sem, és nem látja szükségesnek az ágazati szinten történő beavatkozást".

A klinikánkon különben vegyesen vannak oktatási minisztériumi és országos egészségbiztosító pénztári állások. Sok orvos gondolkozik azon, hogyha akciójuk nem jár sikerrel, akkor külföldön, főleg Angliában keresnek munkát, akár "szervezett formában" is.

A szemérmes munkabeszüntetésről - az Indexnek nyilatkozók még az előre beígért kék szalagot sem viselték - a Sebészeti Klinikán is meg szerettünk volna kérdezni orvosokat, ott azonban senki nem volt hajlandó beszélni követeléseikről. Még egy nővér sem, a szegedi magazin munkatársának legnagyobb sajnálatára.