Sára, Márió
2 °C
6 °C

Februárban kezdődnek az uniós csatlakozást ellenzők akciói

2003.01.30. 08:20
Kapcsolódók (5)
Az EU-csatlakozás hazai ellenzői, tömegdemonstrációval kívánják elérni, hogy az április 12-i népszavazáson minél többen nemmel voksoljanak. A megmozdulást a Szabad Magyarországért Mozgalom (SZMM) szervezi - értesült a Népszabadság. A mozgalom állami pénzből akarja finanszírozni akcióját: pályáztak a kormány által létrehozott Európai Unió Kommunikációs Közalapítványhoz, gondolván, hogy az ellenzőknek is jut egy kis pénz.
- Február negyedikétől kezdjük meg a csatlakozásellenes szórólapokat teríteni. Emellett neves szakértőket - például Gidai Erzsébet, Csath Magdolna - kértünk fel előadások megtartására - nyilatkozta a Népszabadságnak Halász József, az SZMM vezetője. A mozgalom január elején alakult meg harminc szervezet - például a Szent Korona Társaság, Kék Szalag Társaság, Honfoglalás 2000 Egyesület - részvételével.

Közpénzből elleneznék a csatlakozást

A mozgalom a kormány által létrehozott Európai Unió Kommunikációs Közalapítványhoz is beadott egy pályázatot. Azt gondolják, hogy a több mint kétmilliárd forintból jut némi pénz a csatlakozást ellenzők számára is. Ezt Budaházy György a "budapesti akciócsoport" vezetője mondta el a Népszabadságnak. A parlamenti választásokat követő Erzsébet hídi tüntetés egykori szervezője elfogadhatatlannak tartja azt, ami Magyarországon folyik, hiszen állítása szerint annak idején Írországban például elfelezték az erre szánt összeget.

A Népszabadság úgy tudja: az SZMM-et nem támogatják külföldről, önerőből finanszírozzák kampányukat.

Europara
Egyre többen gondolkodnak Magyarország EU-csatlakozásán, nagyjából változatlan a népszavazáson részt venni kívánók aránya, ugyanakkor csökken az integrációt támogatók száma -derül ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet most nyilvánosságra hozott felméréséből.

Az elmúlt év végén csökkent a csatlakozás támogatottsága. A Fidesz szavazói tavaly nyáron még pontosan ugyanolyan arányban voltak az ország uniós csatlakozása mellett, mint az akkor kormányra került MSZP támogatói, őszre azonban már jóval kisebb arányban szavaztak volna igennel. Nyolcvanhét százalékról hatvankilencre csökkent körükben a támogatottság. Novemberről decemberre már a szocialista szavazók körében is számottevően gyengült az Európai Unió vonzereje.

A Vér és Becsület Kulturális Egyesület februárban tartaná meg úgynevezett becsületnapi megemlékezését a budapesti Hősök terén. A BRFK-nak csütörtökön el kell döntenie, hogy engedélyezi-e a rendezvény megtartását. Az egyesület korábban a budai Várba tervezte a megemlékezését, de az I. kerületi önkormányzat január 20. és február 28. között olyan kulturális rendezvényt tart, amely ezt nem teszi lehetővé. Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár korábban úgy nyilatkozott, hogy a rendelkezésére álló információk szerint az egyesület volt a decemberben Fehér karácsony néven rendezett neonáci ifjúsági találkozó egyik szervezője.

A kampány

Az EU-ba való belépés után tilos lesz disznót vágni. Nem lesz disznótor, házi- hurka, kolbász - áll abban az uniós csatlakozást ellenző röpiratban, melyet a Kék Szalag Társaság és a Szabad Magyarországért Mozgalom jegyez. A két szervezet közös honlapján tizenhárom pontban foglalja össze, hogy miért nem szabad Magyarországnak belépni az unióba.

Szerintük ott háromszoros élelmiszerárak vannak, tilos a disznónak moslékot adni, valamint az "idegen kultúrájú" bevándorlókat ideküldhetik. Úgy vélik, az EU Magyarországon a nagybirtokrendszert kívánja uralomra juttatni. A közlemény Orbán Viktor szavaival zárul, melyek szerint: "az EU-n kívül is van élet".

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft