Alajos, Leila
20 °C
34 °C

Húszmilliárdot fizetünk hálapénzre évente

2008.03.27. 14:18

A magyarok 13 milliárd forintot költöttek januárban vényköteles gyógyszerekre, recept nélküliekre és táplálék-kiegészítőkre pedig 14,8 milliárdot, derül ki a Szonda Ipsos csütörtökön közzétett jelentéséből.

Novemberben, decemberben és januárban fogorvosra 3,7 milliárdot, vizitdíjra 1,8, magánorvosra 1,1, hálapénzre pedig 1,6 milliárdot fizettek ki. A felmért időszakban - három hónap - az emberek összesen 44 milliárd forintot költöttek az egészségükre.

Januárban a magyar felnőttek csaknem fele, 45 százalékuk váltott ki receptköteles gyógyszert, 37 százalékuk vásárolt vény nélküli készítményt és 28 százalék táplálék-kiegészítőt. A lakosság ez utóbbi két kategóriában - "öngyógyító szerekre" - fejenként 1189 forintot költött, ez az összeg 20 százalékkal haladta meg a vényre felírt, támogatott gyógyszerek után kifizetett önrész nagyságát.

A lakosság több mint a fele, 53 százaléka 3 hónap alatt legalább egyszer elment háziorvosához, negyede volt szakrendelésen is, és 4 százaléka kórházi ellátást kapott. Magánorvosnál az emberek 3 százaléka járt.

A közvélemény-kutató vizsgálata szerint egy magyar felnőtt havonta átlagosan 194 forintot fizet ki hálapénzre - ennek alapján egy évben összesen 19,6 milliárd forint hálapénzt adnak oda. A Szonda Ipsos elemzése szerint a valós összeg valószínűleg nagyobb ennél, mivel a megkérdezettek nem szívesen válaszoltak erre a kérdésre, és feltehetően kevesebb pénzt is vallottak be a ténylegesnél.

A kutatásból kiderül még: a magasabb iskolai végzettségűek többet költenek egészségügyi kiadásokra, mint a kevésbé iskolázottak. Emellett a jobb anyagi körülmények között élők másféle termékeket vesznek, mint a szegényebbek.

A legmagasabb státuszúak sokkal többet költenek magán-egészségügyi ellátásra és hálapénzre, viszont az ő gyógyszerkiadásaik elmaradnak a többi csoport költségei mögött. Januárban például erre fejenként 592 Ft-ot költöttek, míg a teljes felnőtt lakosság átlagosan 979 Ft-ot. A budapestiek is sokkal többet fizettek egészségügyi termékekért és a különböző ellátásokért, kiadásaik 40 százalékkal haladják meg az országos átlagot. A férfiak és nők egészségkosara is különbözik: a sport kategória kivételével a nők többet költenek a férfiaknál.

A felmérést február elején készítették, 1500 magyar felnőtt megkérdezésével.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft