Emőke
-4 °C
9 °C

Várhatóan az igen győz a népszavazáson

2003.04.12. 21:06
A népszavazás végeredménye kötelező érvényű az Országgyűlés és a kormány számára. Amennyiben a többség támogatja csatlakozásunkat, Medgyessy Péter jövő héten Athénban ratifikálja a szerződést, ellenkező esetben semmissé válnak az eddigi ratifikációs megállapodások. A részvétel és az előzetes felmérések alapján várhatóan támogatja az ország a csatlakozást.
A szombati ügydöntő népszavazás az EU-csatlakozásról az Országgyűlés számára kötelező érvényű. A szavazókörök bezárása után a jegyzőkönyveket a mintegy 280 okmányirodába szállítják, ahol az adatokat zárt számítógépes rendszerbe viszik, hogy azokat a központi összesítés után közzétegyék az interneten.

Kattintson a nagyításhoz! A voksok szavazóköri összeszámlálása alapján várhatóan szombaton este 11 óra körül ismertté válhat a népszavazás előzetes eredménye. A népszavazás akkor érvényes, ha a voksolásra jogosult közel 8 millió ember 25 százaléka, körülbelül 2 millió 40 ezer szavazó azonos választ ad a kérdésre.

Magyarország 2002. december 13-án zárta le az EU-val folytatott csatlakozási tárgyalásokat. A dán fővárosban megszületett megállapodás eredményeképpen Magyarország hivatalos meghívót kapott az unióba. Az országos népszavazás lehetőséget ad a magyar választóknak, hogy országos érdekű kérdésben, véleményük kinyilvánításával közvetlenül befolyásolják az Országgyűlés, a kormány munkáját.

Esélyes az "igen"
Az összes választásra jogosult millió 45 százaléka vett részt, ez 3,6 millió. Az igenhez az összes szavazásra jogosult polgár 25 százalékának igen szavazata szükséges, ami 2 millió igen szavazatot jelent. Ez még akkor is megvan, ha az összes szavazó 40 százaléka nemmel voksolt, ami az előzetes közvéleménykutatások alapján szinte kizárt. A Gallup április 2-i adati szerint a lakosság 64 százaléka támogatja a csatlakozást. Az EU-tagság ellen 16 százalék voksolna, a biztos szavazóknak 78 százaléka mondta, hogy a tagság mellett szavazna.
Amennyiben a népszavazás végeredménye igen az unióra, az Országgyűlés ratifikálja a csatlakozási szerződést. Ezután az athéni csúcsértekezleten 2003. április 16-án a miniszterelnök aláírja a csatlakozási szerződést. Ha a népszavazás végeredménye nemleges, a kormány és az EU között kötött ratifikációs szerződések semmissé válnak, ami akár 10 évre is eltolhatja Magyarország csatlakozását az Európai Unióhoz.

Málta és Szlovénia már igent mondott

Az EU-hoz 2004-ben csatlakozó tíz ország közül elsőként Máltán tartottak népszavazást az uniós tagságról. A véleménynyilvánító referendumon az igen szavazatok viszonylag szűk többséggel, 53,5 százalékkal győztek. A szlovéniai népszavazáson az európai uniós tagság elsöprő, 89,61 százalékos támogatottságot kapott.