Emília
18 °C
26 °C

2002-re befejeződhetnek az EU-csatlakozási tárgyalások

2000.10.26. 12:36
A képviselők számára elérhető titkosított dosszié tartalmazza az Európai Unió (EU) és Magyarország közötti csatlakozási tárgyalások feltételeit. Martonyi János külügyminiszter szerint az év végéig sikeresen lezárul az Európai Unió kormányközi konferenciája, s így elhárul az utolsó akadály a bővítési folyamat felgyorsítása előtt. A csatlakozási tárgyalások pedig 2001 második felében lezárulhatnak.

Három szakaszra osztható az Európai Unió átalakítása és integrációs folyamata - tájékoztatta csütörtök délelőtti ülésén az Országgyűlés Európai Integrációs Ügyek bizottságának tagjait és a sajtó képviselőit Martonyi János külügyminiszter. Az első szakasz feladata a kormányközti konferencia elkezdése, az EU intézményi reformjának befejezése, a második szakaszé a kibővítés folyamatának elkezdése, míg a harmadik szakasznak egységes európai jövőkép és az alkotmány kialakítása a célja.

Titkosított csatlakozási tárgyalási feltételek

Martonyi János
A lakosság 80-85 százaléka támogatja a integrációt
A külügyminiszter úgy véli, hogy az EU-csatlakozás a pártok és a társadalom körében is konszenzusos kérdés, és az egységes fellépés az EU-nál kellemes meglepetést okozott. Martonyi szerint a lakosság - a NATO-csatlakozáshoz hasonlóan - 80-85 százaléka támogatja a integrációt. A csatlakozási tárgyalások feltételeit egyébként tikosított, de a képviselők számára elérhető iratok tartalmazzák.

Az október 13-14-én a francia Biarritzban megtartott csúcstalálkozón az EU intézményi reformja volt a központi kérdés. Az eltérő álláspontok miatt azonban kétséges ennek a szakasznak december előtti lezárása. Ennek ellenére Martonyi úgy véli: a jelek arra mutatnak, hogy az év végéig sikeresen lezárul az Európai Unió kormányközi konferenciája, s így elhárul az utolsó akadály a bővítési folyamat felgyorsítása előtt.

A magyar fél a második szakaszban van

A csatlakozási tárgyalások menetét is szakaszokra osztotta a külügyminiszter: az említett négy tárgyalási szakaszból a magyar kormány a másodikban tart. Első fázisban a tárgyalási fejezetek megnyitása volt napirenden - a magyar fél minden tárgyalási témakört megnyitott már.

A magyar kormány hamarosan a csatlakozási folyamat második szakaszába lép - véli a külügyminiszter - ahol az érdemi tárgyalás folyik majd. Martonyi reméli, hogy az EU nagyobb kompromisszumkészséget fog mutatni ebben a szakaszban. Kényes kérdéseknek a mezőgazdasági integráció, a strukturális politika és a személyek szabad mozgása számít. Tizenhárom témakör tárgyalása már befejeződött, és a továbblépés érdekében bizonyos témák (vámunió, audiovizuális törvény, gyógyszerkérdés stb.) befagyasztását tervezi a külügyminiszter.

2001 második felében lezárul a végső szakasz

A harmadik szakaszban a legkomolyabb kérdések tárgyalása folyik majd, erre 2001 első felében kerülhet sor. 2001 második felében pedig a negyedik és végső szakaszhoz tartozó politikai zárócsomag kerül terítékre. Magyarország 2002 januárjára készen állhat a csatlakozásra - mondta Martonyi, hozzátéve: becslése optimista.

Az EU másképp látja

A héten Günter Verheugen, az EU keleti bővítéséért felelős biztosa egy német napilapnak adott interjúban azt nyilatkozta: 2005-ig Romániát és Bulgáriát kivéve valamennyi csatlakozni vágyó országot felveszik az EU-ba.

A múlt héten, az EU soros elnökségét adó francia kormány külügyminiszterének, Hubert Védrine nyilatkozata szerint Franciaország kizárja, hogy dátumot adjanak az EU bővítésére. ,,A bővítés körüli problémák egyike a demagógia. Nem lehet késlekedés a bővítésben amiatt, hogy nincs dátum kitűzve. Van késedelem a demagóg ígéretekhez képest, amelyeket egyes tagjelölt országokban tettek, de egyes EU-országokban is elhangzottak" - mondta a külügyminiszter. Az ,,egyes EU-országokon" Védrine minden bizonnyal Nagy-Britanniát értette, hiszen Tony Blair brit miniszterelnök nemrég felszólalt azért, hogy a legfejlettebb tagjelöltek már 2004-ben beléphessenek az EU-ba.