Valér
-2 °C
0 °C

Orbán személyesen figyel ezentúl a környezetvédelmi tárcára

2000.11.11. 20:37
Nem nehezíti integrációs törekvéseinket Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszter menesztése - jelentette ki Orbán Viktor az Index kérdésére, miután Mádl Ferenc köztársasági elnök és Martonyi János külügyminiszter társaságában értékelte az Európai Unió hazánkról készült országjelentését. Mindhárman pozitívan nyilatkoztak a dokumentumról és nem zárták ki, hogy akár 2001 végére befejeződhetnek a csatlakozási tárgyalások.
Mádl Ferenc köztársasági elnök szerint az országjelentés alapján Magyarország teljesíti mindhárom koppenhágai kritériumot: működő demokráciával és piacgazdasággal rendelkezik, és képes átvenni a közösségi joganyagot. A kormányfő értékelése szerint a jelentésből kiderült, hogy Magyarország mind politikai, mind gazdasági értelemben nyugati állam. A külügyminiszter nagyra értékelte, hogy a bővítési dokumentum keretében Brüsszel először jelölt meg konkrét menetrendet a csatlakozási folyamatot illetően.

Mindhárman optimistán nyilatkoztak a csatlakozási tárgyalások lezárásának időpontját illetően. Martonyi János nem zárta ki azt sem, hogy akár 2001 végére befejeződhetnek a tárgyalások. Orbán Viktor úgy értékelte: jó úton halad hazánk, hiszen az egy évvel korábbinál sokkal jobb ,,osztályzatokat" kaptunk az országjelentésben. A miniszterelnök szerint itt az ideje az összefogásnak, ezért arra kérte a pártok képviselőit, az egyházak vezetőit, a szakszervezetek prominenseit és a polgármestereket, hogy külföldi látogatásaik során erősítsék azt a vélekedést, hogy hazánk kész az európai integrációra.

Orbán leváltaná akár a Fidesz miniszterét is

A miniszterelnök az Index kérdésére úgy vélekedett: nem nehezíti törekvéseinket, hogy hamarosan meneszti Ligetvári Ferenc környezetvédelmi minisztert. Leszögezte: a miniszternek azért kell távoznia elsősorban, mert az egyik koalíciós párt vezetőjének megrendült iránta a bizalma. Kijelentette: ha a Fidesz által delegált miniszter kerülne hasonló szituációban, nem habozna leváltani az illetőt, hiszen a kormány egy munkaközösség, ahol fontos a bizalom.

A kormányfő ugyanakkor elismeréssel szólt a környezetvédelmi tárca eddigi irányítóiról, akik szerinte feladataiknak csak egy részét tudták megvalósítani, de voltak eredményeik. A minisztérium tevékenységéről az országjelentésben megjegyezték, hogy intellektuálisan nem állnak a helyzet magaslatán. Ezért a miniszteri és az államtitkári szinteken egyaránt megerősítésre szorul a tárca. Orbán Viktor a helyzet normalizálódásáig személyesen is jobban odafigyel majd a környezetvédelmi tárcára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!