Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Túlzsúfolt börtönök, fejlődő gazdaság

2000.11.08. 22:42
A Magyar Külügyminisztérium szerdán átvette az Európai Bizottság 2000. évre szóló átfogó jelentését a magyarországi gazdasági, politikai és szociális helyzetről. Bizonyítványunk gazdaságból jó, szociális és polgárjogi szempontból azonban bőven vannak még tennivalók. A dokumentumban először szerepel konkrét utalás Magyarország EU-csatlakozásának várható időpontjára, amihez azonban tételes ütemtervet kell teljesítenünk.
Martonyi szerint örülhetünk
Az ez évi jelentés első ízben helyezte Magyarországot a csatlakozási feltételeket a ,,közeli jövőben" teljesíteni képes országok csoportjába. A korábbi jelentések összegzésében a brüsszeli szakemberek csak ,,középtávon" tartották képesnek a magyar piacgazdaságot arra, hogy megfeleljen az EU által felállított gazdasági és szociális követelményeknek.

Az EU évente kiadott jelentése voltaképpen arról ad visszajelzést, hogy az elmúlt évben mennyit változott, fejlődött vagy maradt el egy adott ország saját magához képest - fejtette ki a sajtókonferencián Gottfried Péter, integrációs államtitkár, aki szerint éppen ezért nem kell a kritikákat szívünkre venni, a lényeg, hogy fejlődtünk tavaly óta.

Kritika pedig van bőven.

Az EU, mindamellett, hogy elismeri a magyar gazdaság eredményeit, úgy látja, hogy ebben az országban a börtönök túlzsúfoltak, a bíróságok ítélkezése lassú és túlterhelt, a magyarországi romák helyzete továbbra sem javult, és a korrupció visszaszorítása sem megy a tervek szerint.

Martonyi János virtuális sajtótájékoztatója
Martonyi János külügyminiszter máltai hivatalos útja miatt csak virtuálisan volt jelen a sajtótájékoztatón, amelyen a külügy nyilvánosságra hozta az idei bizonyítványt. Az EU ez évi jelentését és a hozzá csatolt bővítési dokumentumot a miniszter kihangosított telefonon kommentálta, ami lényegesen unalmasabb volt, mintha Martonyi személyesen is jelen lett volna. Igaz, akkor bizonyára lemaradtam volna arról a kedves jelenetről, amikor a tévés kollégák elhelyezték logós mikrofonjaikat a terem sarkában magasodó hangdoboz elé állított kis asztalon, lopva, tisztelettel.
A legtöbb kritika a környezetvédelemben uralkodó rendkívül súlyos hazai állapotokat érte, hiszen ebben a tekintetben Magyarország továbbra is fényévekre van az EU által elvárt, a csatlakozáshoz minimálisan szükséges normáktól. A miniszter ebben a kérdésben nem bocsátkozott részletekbe, újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a helyzet nem reménytelen, az a lényeg, hogy 2002-re felkészültek legyünk.

Martonyi szerint örülhetünk

Martonyi János mindezek ellenére összességében jónak tartja a jelentést, és van is oka örülni. Az unió szerint 2003-ig nagyjából eleget tehetünk a csatlakozási követelményeknek, ami azt jelenti, hogy ebben az évben akár be is fejeződhetnek a csatlakozási tárgyalások. Magyarország a hátralévő évekre konkrét ütemtervet kap majd, melyet minden pontra kiterjedően teljesítenünk kell, hogy a csatlakozási folyamat kedvezően alakuljon- tette hozzá a miniszter, aki külön örömét fejezte ki amiatt, hogy az országjelentéshez csatolt EU bővítési dokumentumban idén először szerepelt konkrét utalás a csatlakozási időpontra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!