Márk
13 °C
28 °C

A kormány sikeresnek tartja az EUKK munkáját

2003.04.18. 17:02
Egyértelműen sikeresnek ítéli meg az ország európai uniós csatlakozásáról szóló népszavazást a kormány. A kormány köszöntet mondott az Európai Unió Kommunikációs Közalapítványnak, illetve úgy ítéli meg, hogy a közalapítvány tevékenységét koordináló Baja Ferenc politikai államtitkár sikeres munkát végzett. Az államtitkárnak továbbra is szerepe lesz a közalapítvány munkájában
Gál J. Zoltán kormányszóvivő pénteki, budapesti tájékoztatóján kijelentette: a népszavazás a társadalom részéről egyértelmű felhatalmazást adott a kormánynak a csatlakozási szerződés aláírására. Megjegyezte, ez előzetes felhatalmazás volt, mivel a referendum megelőzte a szerződés aláírását.

Baja sikeres

Tájékoztatása szerint a kormány köszöntet mondott az Európai Unió Kommunikációs Közalapítványnak, illetve úgy ítéli meg, hogy a közalapítvány tevékenységét koordináló Baja Ferenc politikai államtitkár sikeres munkát végzett. Az államtitkárnak továbbra is szerepe lesz a közalapítvány munkájában, amelynek feladata most az unióról szóló, részletekbe menő tájékoztatás.

Arra a kérdésre, hogy a kabinet foglalkozott-e az alacsony népszavazási részvétellel, a kormányszóvivő azt válaszolta: akik elmentek szavazni, egyértelmű felhatalmazást adtak a kormánynak.

Tárki: a nem megfelelő kampánytájékoztatás is felelős

Az európai uniós népszavazás kapcsán a Századvég és a Tárki által végzett közvéleménykutatás szerint ugyanakkor a népszavazás alacsony részvételi arányáért többek között a nem megfelelő kampánytájékoztatás is felelős. A másik ok között a csatlakozás eldöntött voltát és az állampolgárok érdektelenségét jelölte meg a Századvég és a Tárki. A közvéleménykutatás másik fő megállapítása az volt, hogy főként a 18-24 és a 25-34 évesek tartózkodtak a szavazástól, és a legidősebb korosztály tagjai tartották leginkább fontosnak, hogy részt vegyenek a voksolásban.