Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

EUKK működése törvényes, de csökkenteni kell a költségeket

2003.11.26. 08:57
Mintegy 20 millió forint felhasználásának szabályszerűségét vitatta az Állami Számvevőszék az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány gazdálkodásának vizsgálata során. Somody Imre, az alapítvány korábbi elnök-helyettese az Indexnek úgy kommentálta a jelentést: az ÁSZ igazolta, hogy a céloknak megfelelően és törvényesen gazdálkodtak, s csak apróbb szabálytalanságokat tárt fel.
A Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány (EUKK) kuratóriumának működése összességében törvényes volt - állapította meg az Állami Számvevőszék a közalapítvány gazdálkodását vizsgáló jelentése, amelyet a napokban hoznak nyilvánosságra. A számvevők a közalapítvány működését 2002. november 11. és 2003. április 30. között vizsgálták, egyes esetekben pedig június végéig követték a folyamatokat. Ez idő alatt az EUKK költségvetésének 80 százalékára, 2,2 milliárd forintra vállalt kötelezettséget. Ebből 1,9 milliárd forintnyit vállalkozói szerződésekre költöttek. Hozzávetőlegesen 1,6 milliárd forint elköltését közbeszerzéssel intézték.

Az ÁSZ alkotmányos helyzetéből adódóan nem tudott állást foglalni arról, hogy a népszavazási eredmények tükrében helyes volt-e az EUKK számára meghatározott célrendszer, illetve a közalapítvány elérte-e a kormány által kitűzött célokat.

A jelentés kifogásolta, hogy 19,5 millió forintot a közbeszerzési törvény megkerülésével adott az alapítvány a Kamarapressz Kiadó és Szolgáltató Kht-nak támogatási szerződéssel. A számvevők szerint rendezvényszervezési szolgáltatási szerződés megkötése lett volna a helyes, közbeszerzéssel.

Összeférhetetlenségi probléma?

A számvevők nehezményezték, hogy sok pénzt költ az alapítvány saját működési költségeire: túlzónak tartják például a mobiltelefonálásra költött pénzt. Összeférhetetlenségi problémát láttak abban, hogy a kuratórium maga állapította meg a tagok személyenkénti két-háromszázezer forintos havi díjazását, illetve döntött a felügyelő bizottság javadalmazásáról is. Az ÁSZ szerint más közalapítványoknál kisebb a kurátorok jövedelme.

Nem ülésezett a felügyelő bizottság

Felvetette az ÁSZ, hogy az alapítói okirat nincsen összhangban a szervezeti és működési szabályzattal, mert az alapítói okirat nem beszél operatív vezetőként elnökhelyettesről, Somody Imre személyében pedig mégis volt ilyen tisztségviselő. Felrótták, hogy az EUKK felügyelő bizottsága nem ülésezett a vizsgált időszakban egyszer sem. Problémásnak ítélték azt is, hogy a képviseletre jogosult kuratóriumi elnök helyett néhány kötelezettségvállalást, összességében tízmillió forint értékben, az EUKK titkára írt alá.

Somody: Összeségében rendben

Somody Imre, az EUKK kurátora, korábbi elnökhelyettes az ÁSZ megállapításaival kapcsolatban az Indexnek úgy nyilatkozott: a számvevők az EUKK működését összességében törvényesnek ítélték. Megjegyezte, hogy a vizsgálatot az alapítvány kuratóriumának kérésére kezdte az ÁSZ, amely kiterjedt egy tucatnyi, a közalapítvánnyal szerződésben álló magáncég vizsgálatára is. A vizsgálat megállapította, hogy a teljesítések és a kifizetések minden esetben a törvényi, illetve a szerződésekben rögzített előírások szerint történtek.

Somody Imre, a Kamarapressznek jutatott támogatásról azt mondta: a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett április 13-i - mákosgubaosztó - Eufória Fesztivált támogatták a csaknem húszmillió forinttal. A támogatás helyes jogi formáját illetően az ÁSZ és az EUKK jogászainak eltérő a véleménye.

Megszüntetett elnökhelyettesi poszt

Somody és az alapítvány jogászai szerint ugyan nem volt törvénytelen az elnökhelyettesi poszt, de miután lemondása óta amúgy is betöltetlen ez a tisztség, a szervezeti és működési szabályzatot módosítva megszüntették azt. A működési költségeket a kurátor-üzletember nem tartotta soknak, az engedélyezett 10 százalék helyett ugyanis csak 5,3 százalékot, mintegy hatvanmillió forintot költöttek erre.

"Indokolt mobilhasználat"

Somody a magas mobilszámlákra utalva megjegyezte: az szinte természetes, hogy az EU-kampány szervezésének hónapjaiban túllépték a munkatársak a személyes használatú kereteiket, ellenben ez elengedhetetlen volt a munkájukhoz. A kampányidőszak lezárultával ezek a költségek jelentősen csökkentek.

A kormányhoz fordultak

A titkár kötelezettségvállalásaival kapcsolatosan Somody elmondta, hogy a titkárnak a kuratórium adott korlátozott megrendelési jogot. Mint Somody fogalmazott, "nem lehetett minden kávé kifizetéséhez az elnököt hívni".A felügyelő bizottság működésével kapcsolatosan Somody nem kívánt nyilatkozni, ám elmondta: az fb tagok részt vettek minden kuratóriumi ülésen, ahol rendszeresen közölték kritikájukat. Somody szerint a díjazások megállapításánál nehéz helyzetben voltak, mert az alapító nem határozta meg a költségtérítésüket, amit így nekik kellett megtenniük. Az ÁSZ vizsgálódása nyomán azonban az alapítóhoz fordultak annak érdekében, hogy az alapítói okiratban állapítsák meg a kurátorok és felügyelő bizottsági tagok javadalmazását.

Az EUKK költségvetésének felhasználása
Reklámtevékenység: 736, 8 millió
PR kommunikáció: 212 millió
Direkt Marketing 688,2 millió
Kampányrendezvények 266 millió
Támogatás önkormányzatoknak, civil szervezeteknek: 340 millió