Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Az EUKK nem szűnik meg, csak átalakul

2003.04.23. 16:45
Az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány nem szűnik meg, folytatja a munkáját - jelentette be Szili Katalin házelnök az Országgyűlés Európai Uniós Nagybizottságának ülése után. Kovács László szerint szükség van Magyarország külső képének javítására, a jövőben külföldön többek között tévében reklámozzák az országot.
Kovács László külügyminiszter az athéni csatlakozási ceremóniáról és az ott lefolytatott tárgyalásairól tájékoztatta az Országgyűlés Európai Uniós Nagybizottságot. Kovács elmondta, hogy a megbeszélések egyik központi gondolata volt: minden tagnak azonos jogot kell kapnia, függetlenül attól, hogy kicsi vagy nagy országról van szó. Folytatni kell azt a gyakorlatot - tette hozzá -, hogy a szegényebb jelöltek több támogatást kapjanak, mint amennyit befizettek a közös kasszába, a gazdagabbak pedig kevesebbet. Kovács szerint ez a jövőben is így marad.

Közös külügyminiszter és állandó elnök

A külügyminiszter egy másik találkozón elhangzottakból azt a következtetést szűrte le, hogy a kis és közepes államok képviselik a rotációs elvet az EU bizottság elnökségének kiválasztásakor, míg a nagyobb országok szerint állandó elnököt kell választani.

Az athéni tárgyalások során az is felmerült, hogy az EU külügyeit képviselő három személy helyett (Solana, Verheugen, Prodi) csupán egyetlen külügyminiszter képviselje Európát, akit hosszú időre választanának meg.

A kis és közepes államoknak már régebb óta van egy közös fóruma, ahova Athénban meghívtak kilenc új tagjelöltet, Lengyelországot nem. Ezen a találkozón arra hívta fel Kovács a figyelmet, hogy nem szabad hagyni, hogy egy új vasfüggöny alakuljon ki az új tagok keleti határainál.

Aktivizálódó magyar diplomácia

Kovács László szerint az athéni ceremónia elmúltával egy új szakasza kezdődik csatlakozásunknak: a tagságra való felkészülés időszaka. Ez nem lesz könnyű feladat - tett hozzá.

Az egyik legnehezebb feladatnak a lakosság felkészítését nevezte. A jövőben még a pályázatok elkészítésében is segítkezni fogunk - mondta. Ugyanakkor hangsúlyt kell fektetni a "kifelé való kommunikációra" is, hogy mindenütt gördülékeny legyen Magyarország csatlakozásának ratifikációja. Egyfajta országképjavításról van szó - mondta a külügyminiszter. Az Index kérdésére azt is hozzátette, hogy külföldi televíziócsatornákon fogják Magyarországot reklámozni. Az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány nem szűnik meg, folytatja a munkáját - jelentette be Szili Katalin házelnök. Mint arról korábban beszámoltunk, a közalapítvány a jövőben a hazai kampány után külföldi imázskampányz indíthat. A házelnök arról is beszélt, hogy az összes EU-s Országgyűlésbe parlamenti delegáció utazik meggyőzni a képviselőket Magyarország alkalmasságáról.

Októberben ratifikációs konferenciát tart Magyarország, amelyre Olaszország házelnökét is várják.