Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

Gyurcsány egy asztalhoz ülne elődeivel

2005.06.20. 15:09
A miniszterelnök Boross Péterrel, Horn Gyulával, Orbán Viktorral és Medgyessy Péterrel kutatná az EU egyik legkritikusabb időszakának okait. Gyurcsány szerint a buktához vezető vita oka az elbizonytalanodás.
Kudarc
Alkotmányos szerződés és hosszú távú költségvetés nélkül, a további bővítést illető bizonytalanságok szorításában folytatódik az Európai Unió élete az állam- és kormányfők minden idők egyik legeredménytelenebb, hétvégi találkozója után.

A tárgyalásokon nem tudtak megállapodni a 2007 és 2013 közötti költségvetésben. A találkozó után Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök az Európai Unió mély válságát állapította meg, egyúttal szégyenteljesnek nevezte, hogy a szegényebb tagoknak kellett részesedésük csökkentését felajánlaniuk a megállapodás érdekében.

Gyurcsány Ferenc kezdeményezni fogja, hogy az elmúlt tizenöt év miniszterelnökei közösen tárgyaljanak arról, Magyarország milyen új javaslatok megfogalmazásával és képviseletével segíthet Európának abban, hogy sikeres jövője építésében is dinamizmust, elszántságot tudjon mutatni.

"Hosszú időre az egy helyben járás lehet a közös európai együttműködés sorsa" - fogalmazott a kormányfő hétfői napirend előtti felszólalásában, amikor beszámolt a hét végén Brüsszelben tartott EU-csúcs eseményeiről. Gyurcsány Ferenc ennek elkerülése érdekében az európai országok intenzívebb konzultációját szorgalmazta.

Magyarországnak az aktívabb és kezdeményezőbb szerep hozhat sikert, és ennek különleges jelentőséget ad, hogy a visegrádi négyeket az elkövetkező évben Magyarország vezeti.

Kritikus szakasz

A brüsszeli értekezleten mindenki úgy értékelte, hogy az Európai Unió saját történetének egyik legkritikusabb szakaszához érkezett. Mint mondta, a 2007 és 2013 közötti időszakra vonatkozó pénzügyi tervek elfogadásáról még nagyobb volt a vita, mint a ratifikációs folyamatról. A 25 tagország nem tudott megállapodni abban, mennyi legyen a nemzeti hozzájárulás mértéke a közös európai uniós költségvetéshez, és korábban nem tapasztaltan indulatos vita tárgya lett a mezőgazdasági politika.

Hiba lenne azt gondolni, hogy ez költségvetési vita - mondta a magyar miniszterelnök. Amikor "egy század százalékokról beszélünk, akkor nem lehet kérdés, hogy ez nem pénzről szól" - vélekedett. Szerinte a vita oka, hogy sokan elbizonytalanodtak Európa jövőjét illetően, a második világháború utáni dinamizmus a múlté, a régi eszmények már nem mozgatják a közös Európát, új eszményeiben pedig bizonytalan.

Nagy baj van
Nagy baj van az európai unióval, de nem hagyhatjuk, hogy eluralkodjon rajtunk a pesszimizmus, mondta Baráth Etele tárca nélküli miniszter hétfőn a hétvégi sikertelen EU csúcs kapcsán tartott sajtótájékoztatóján.

Baráth Etele hangsúlyozta, hogy a hétvégi EU csúcs abszolút kudarc volt. Különböző érdekek vannak az unión belül, ezért reformokra lenne szükség. Most is, mint már annyiszor, az országok egyéni érdekei erősebbek voltak a közösségi érdekeknél.

"Sok a tévhit, a félelem, és a hibás információ az unión belül. Ebből fakadhat az, hogy a népszavazás az alkotmányról mind Franciaországban, mind Hollandiában elbukott" - mondta Somogyi Ferenc külügyminiszter, aki új kommunikációt sürgetett. Szerinte a negatív élményt csak közös cselekvéssel lehet kezelni. Somogyi úgy vélte, érdemes a továbbiakban a népszavazások kiírását átgondolni.