Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Mit viszünk az EU-ba kulturálisan?

2003.03.26. 16:49
Mit teszünk majd 2004 május 1-én, amikor keblünkre borulnak belga, spanyol és ír testvéreink és megkérdezik, hogy milyen hasznuk származik belőlünk kulturális téren? Mennyire örülnek majd, ha megtudják?
Az általunk megkérdezett csúcsértelmiségiek részben nem értették a kérdést, részben úgy vélték, hogy cigányzenével, pálinkával, bőgatyával, szilvásgombóccal és még egy pálinkával gazdagítja országunk az uniót.

Felmerült továbbá, hogy a magyar nyelvvel is gazdagszik a kultúraszályos nyugat - így valóra válik rémálmuk: bármelyik utcasarok mögül előugorhat egy magyar, aki nem csak képes bármit és mindent feltalálni, de ráadásul olyan magánhangzókat tesz, olyan hülyén csoportosított mássalhangzók közé, hogy az maximum civilizációs kataklizma, de minimum inszinuáció.

Felhívás
Itt a soha vissza nem térő alkalom, hogy szubjektív európai kultúrgyarapodási riporttal felületet nyerjen Vélemény rovatunk Olvasói levelek rovatában és ezzel olvasók százezreinek tudatába égesse bele személyes üzenetét! Ne habozzék síkra szállni!
Egyes csúcsértelmiségiek kiemelték, hogy igen rövid ideig feszíthetünk Kertész Imrére, aki ugyancsak EU-s iróvá válik, ahogyan Nádas, Esterházy, vagy Márai. Ennek az európaiak már előre örülnek, ezért megveszik könyveiket.

Belépésünkkel egy csomó tárggyal gazdagodik Európa, például a Várral, a Hősök terével, a Nyugati pályaudvarral, a Lánchíddal, a hortobágyi Kilenclyukú Híddal, ezen kívül egy csomó érdekes épülettel és műtárggyal. A múzeumokat is ingyen látogathatják sajnos.

Leendő polgártársaink szellemi étrendjét gazdagítják majdan Palotai és Mango lemezlovasok, a népszerű Yonderboi, Pluto Project és az Anima Sound System valamilyen formája, meg a magyar nemzeti hiphopp a Tisza cipővel együtt.

A rokonszenves európaiak mindezeken kívül magukénak érezhetik majdan a magyar online kultura színejavát, a Technocolt, a Matulát és a Szánalmast, illetve a szalacsii életművet.

A kérdésre tehát, hogy örülnek-e, ha ezt megtudják a válasz az, hogy nagyon is.