Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Megszünteti a kormány az EUKK-t

2004.02.25. 19:22
Kiss Péter három hetes hezitálás után döntött arról, hogy a Draskovics-csomag megszorításainak keretében kezdeményezi az EUKK megszűntetését, amelyet szerdai ülésén a kormány elfogadott. A közalapítvány működésével kapcsolatban Farkas György főigazgató az Indexnek azt mondta, hogy a megszüntetés már hosszabb ideje a levegőben lógott.
Az EUKK honlapjának fejlesztésére kiírt pályázatot éppen egy hónapja zárták le. A 30 millió forint értékű beszerzést az E-Group Magyarország Rt. nyerte. Farkas György, az EUKK főigazgatója elmondta a fejlesztés más projektek megvalósításával együtt folyamatban van. Szerinte a "szervezet létezik, pénzei vannak, tevékenységei vannak, a megszüntetéshez még egy csomó aktusra van szükség". Az EUKK-nak az idén közel 900 millió forint állt a rendelkezésére.

A megszünő EUKK május 1-ig tovább dolgozik

Palánkai Tibor, az EUKK kuratóriumának elnöke az Indexnek a döntést úgy kommentálta, noha az nem érte őket váratlanul, arról nincs információja, hogy ne folytatathatnák a munkát. Szerinte a következő napokban születhet döntés arról, hogy mennyivel csökkentik költségvetésüket, de a változatlan intenzitással dolgoznak továbbra is. A kormány az EUKK tevékenységét esetleg más formában - esetleg kormányzati feladatként - folytathatja, mondta, ők - a kuratórium tagjai - mindenesetre abban állapodtak meg, hogy május 1-én, a csatlakozás napján benyújtják felmondásukat.

Az EUKK használatában lévő eszközök, gépkocsik, számítógépek Palánkai szerint "nem kerülnek veszendőbe", ugyanarra a célra hasznosíthatja tovább a kormány, az alapító, ami az EUKK feladata is volt.

Megszorítás megszüntetéssel

Kiss Péter kancelláriaminiszter három hete vetette fel először szűk körben a közalapítvány megszüntetésének ötletét, amely egybevágott az új pénzügyminiszter akkori bejelentésével, hogy 150 milliárd forintot kell a kormánynak megtakarítania. A megtakarítások egyik lehetséges módja a közalapítványok működésének felülvizsgálata, mondta januárban Draskovics bemutatkozó sajtótájékoztatóján.

Szabálytalanságokat állapított meg az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék tavalyi vizsgálata során több szabálytalanságot is megállapított a szervezet működésével kapcsolatban, sőt, mintegy 20 millió forint felhasználásának szabályszerűségét vitatta az ÁSZ.