Jenő
-3 °C
6 °C

Ultimátum az Egészségügyi Minisztériumnak

2007.10.08. 07:29
Folytatódik a vita az Egészségügyi Minisztérium és a Belváros önkormányzata között a tárca parkolójának tulajdonjogáról. Rogán Antal polgármester hétfőig adott határidőt, hogy a minisztérium engedje át a parkolót, különben elbontatja a sorompókat, és kerékbilincset rakat az autókra. A tárca szerint a lépés jogtalan, mert az ügy még bíróság előtt van.

Ha hétfőn nem adja át magától parkolóját az Egészségügyi Minisztérium, akkor az V. kerület elbontatja a sorompókat és kerékbilincset rakat a parkolóban álló autókra. A minisztérium szerint azonban ezzel súlyos jogsértést követne el a kerület polgármestere, az ügyben ugyanis bírósághoz fordultak és ítélet még nem született.

Szombatig adott határidőt az V. kerületi önkormányzat arra, hogy az Egészségügyi Minisztérium lemondjon parkolójáról. Rogán Antal, a kerület polgármestere szombaton azt mondta, ha hétfőig nem történik változás, akkor minden akadályt elbontanak, amely megakadályozza a bejutást. A polgármester megfogalmazása szerint a parkolási társulást meg fogja kérni arra, hogy egy nap türelmi idővel ott is kezdje el szedni a parkolási díjat.

Súlyos jogsértést követ el Rogán Antal, ha lebontatja az Egészségügyi Minisztérium parkolójának sorompóit és kerékbilincset tesz az ott álló autókra. A tárca ugyanis két hete bírósághoz fordult, hogy tisztázza a terület tulajdonviszonyait, és kérte az önkormányzati határozat végrehajtásának felfüggesztését, olvasható a tárca vasárnapi közleményében.

Lipótváros vezetője csaknem egy éve harcol azért, hogy a helyi közintézmények ne zárják le azokat a területeket, amelyeket parkolónak használnak, illetve fizessék ki azok használati díját. Több mint 20 közintézménnyel megszületett már a megállapodás. Az Egészségügyi Minisztériummal azonban nem sikerült megegyezniük. A tárca ugyanis azt állítja, övé a terület, és ezt akár a bíróságon is hajlandó bizonyítani.

Rogán Antal korábban azt mondta, hogy mivel a minisztérium nem fellebbezte meg az önkormányzat határozatát, ki kell fizetnie 5 évre visszamenőleg a maximális használati díjat és a maximális büntetést, amely összesen több mint 10 milliárd forint. Ezért a polgármester még nyáron azonnali beszedési megbízást, azaz inkasszót nyújtott be a tárca számlájára. A Magyar Államkincstár, amely az Egészségügyi Minisztérium számláját is kezeli, egyelőre nem utalta át az önkormányzatnak a kért összeget.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?