István, Vajk
19 °C
33 °C

Ultimátum az Egészségügyi Minisztériumnak

2007.10.08. 07:29
Folytatódik a vita az Egészségügyi Minisztérium és a Belváros önkormányzata között a tárca parkolójának tulajdonjogáról. Rogán Antal polgármester hétfőig adott határidőt, hogy a minisztérium engedje át a parkolót, különben elbontatja a sorompókat, és kerékbilincset rakat az autókra. A tárca szerint a lépés jogtalan, mert az ügy még bíróság előtt van.

Ha hétfőn nem adja át magától parkolóját az Egészségügyi Minisztérium, akkor az V. kerület elbontatja a sorompókat és kerékbilincset rakat a parkolóban álló autókra. A minisztérium szerint azonban ezzel súlyos jogsértést követne el a kerület polgármestere, az ügyben ugyanis bírósághoz fordultak és ítélet még nem született.

Szombatig adott határidőt az V. kerületi önkormányzat arra, hogy az Egészségügyi Minisztérium lemondjon parkolójáról. Rogán Antal, a kerület polgármestere szombaton azt mondta, ha hétfőig nem történik változás, akkor minden akadályt elbontanak, amely megakadályozza a bejutást. A polgármester megfogalmazása szerint a parkolási társulást meg fogja kérni arra, hogy egy nap türelmi idővel ott is kezdje el szedni a parkolási díjat.

Súlyos jogsértést követ el Rogán Antal, ha lebontatja az Egészségügyi Minisztérium parkolójának sorompóit és kerékbilincset tesz az ott álló autókra. A tárca ugyanis két hete bírósághoz fordult, hogy tisztázza a terület tulajdonviszonyait, és kérte az önkormányzati határozat végrehajtásának felfüggesztését, olvasható a tárca vasárnapi közleményében.

Lipótváros vezetője csaknem egy éve harcol azért, hogy a helyi közintézmények ne zárják le azokat a területeket, amelyeket parkolónak használnak, illetve fizessék ki azok használati díját. Több mint 20 közintézménnyel megszületett már a megállapodás. Az Egészségügyi Minisztériummal azonban nem sikerült megegyezniük. A tárca ugyanis azt állítja, övé a terület, és ezt akár a bíróságon is hajlandó bizonyítani.

Rogán Antal korábban azt mondta, hogy mivel a minisztérium nem fellebbezte meg az önkormányzat határozatát, ki kell fizetnie 5 évre visszamenőleg a maximális használati díjat és a maximális büntetést, amely összesen több mint 10 milliárd forint. Ezért a polgármester még nyáron azonnali beszedési megbízást, azaz inkasszót nyújtott be a tárca számlájára. A Magyar Államkincstár, amely az Egészségügyi Minisztérium számláját is kezeli, egyelőre nem utalta át az önkormányzatnak a kért összeget.