Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A vizitdíjnál is többet kellene fizetni a rendelőben

2008.04.10. 15:06
Abszurd jogi helyzet állt elő az egészségügyben, miután a kormány eltörölte a vizitdíjat. Minden olyan elemet kivettek a jogszabályokból, amelyekben bármilyen formában előfordult a forint kifejezés. Ebből az lett, hogy ha ma a betegnek nincs beutalója, akkor az ellátás teljes összegét ki kellene fizetnie, ami jóval több lehet az emelt összegű vizitdíjnál és a korábbi 2000 forintos díjnál is.

A vizitdíjjal együtt megszűnt az a szabály, hogy ha a beteg beutaló nélkül megy beutaló köteles szakrendelésre, akkor 1000 forint díjat kell fizetni. A fizetés célja ebben az esetben az volt, hogy a betegek lehetőleg előbb a háziorvosukat keressék fel, s csak az általuk adható beutalóval haladjanak tovább, irányított módon az egészségügyi rendszerben.

Korábban, a vizitdíj bevezetése előtt az ilyen esetekre a 284/1997-es kormányrendelet tételesen meghatározta, mikor mennyit kell fizetni. A szakrendelőkben például 2 ezer forint volt ilyenkor a díj, de a kórházban is kellett fizetnie a beutalóval nem rendelkező betegnek napi 1000 forintot. A jogszabály még azt is díjjal terhelte, aki beutaló nélkül kórházi felvételre jelentkezett: egy krónikus osztályon például ez 4 ezer forintba került. Bár a jogszabály 2007 februárjáig ezt írta elő, a gyakorlatban ezeket a díjakat a kórházak, rendelők nem mindig szedték be.

Jelenleg már sem a vizitdíjra vonatkozó szabályok nem hatályosak, sem a korábban eltörölt kormányrendelet nem lépett újra érvénybe. Miután tehát ma semmilyen jogszabály nem határozza meg a részleges térítési díját a beutaló nélkül igénybe vett ellátásoknak, az egészségügyben érvényes törvények szerint ilyenkor a betegnek az ellátás teljes árát ki kell (kellene) fizetnie. Ez bizonyos esetekben jóval több, mint 300, 1000 vagy 2000 forint.

Az Egészségügyi Minisztérium szerdán azt javasolta, hogy legalább a szakrendeléseken vezessék be újra a 2000 forintos térítési díjat arra az esetre, ha valaki beutaló nélkül megy orvoshoz. Ezzel legalább maximálnák a fizetendő díj összegét. A javaslatról várhatóan a jövő héten tárgyal az országgyűlés egészségügyi bizottsága.

A Fidesz szóvivője csütörtökön elfogadhatatlannak nevezte a szakrendeléseken bevezetni tervezett részleges térítési díj visszaállítását. Az emberek egy népszavazáson már kinyilvánították véleményüket a díjfizetésről, mondta Szíjjártó Péter. "Továbbra is azt a politikát akarják követni, amit az emberek leszavaztak, vagyis az embereket akarják sarcolni" - fogalmazott a képviselő.

Teljes adómentesség az orvosoknak?

Az MSZP készülő új egészségügyi programtervezete szerint a háziorvosok mentesülnének a 16 százalékos vállalkozói nyereségadó, a 2 százalékos iparűzési, valamint a maximálisan 1,5 százalékban kiszabható építmény- és telekadó alól is, írta a Világgazdaság. Az MSZP-frakció múlt vasárnap elfogadott 11 pontos javaslatáról e hét végén tárgyal a párt választmánya.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!