Ilona
17 °C
32 °C

Mégis lehet vizitdíj

2006.07.18. 10:18
Kórházi étkezési hozzájárulás, vizitdíj, önálló ápolási- és táppénzbiztosító, szabad gyógyszertár-alapítás. A Világgazdaság szerint ilyen változtatások bevezetését javasolja, egyebek mellett, a kormánynak egy szakértői anyag.

Szerdán kerül a kormány elé az egészségügyi minisztérium zöld könyve. A szakértői anyagot várhatóan elfogadják, a kérdés a változások bevezetésének menetrendje, írja Világgazdaság.

Napi ötszáz forint étkezési hozzájárulást szednének az aktív betegeket ellátó kórházak. Az alapellátási és a szakrendelési látogatásokért vizitdíj kérhető, intézettől függően 300-2500 forint. (Molnár Lajos miniszter a bizottsági meghallgatásán még arról beszélt, hogy fél doboz cigaretta árába kerülne a vizitdíj.)

Önálló ápolási- és táppénzbiztosítót is alakítanának, az utóbbi elsősorban a munkaadót terhelné. (A több biztosítós rendszerre való áttérésről csak később születne döntés a zöld könyv szerint.)

A gyógyszerellátást is új alapokra helyeznék. Új, a tb-támaogatást nyilvánossá tevő gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz -rendszert dolgoznának ki, megszüntetnék a versenykorlátokat, és szabaddá tennék a gyógyszertár-alapítást.