Rudolf
2 °C
13 °C

Igennel szavaz az MSZP-frakció az egészségügyi törvényre

2008.02.04. 18:47
Az MSZP hétfői évadnyitó frakcióülésén úgy döntött, hogy egységesen igennel szavaz február 11-én, az egészségbiztosítási törvény zárószavazásán. Két képviselő nem akarja ehhez adni a nevét, az őket sújtó szankciókról a frakció etikai bizottsága dönt. A kormány 12 módosító indítványt nyújt be, így 60-65 ajánlási ponton módosítják a törvényjavaslatot.

Az MSZP-frakció egységesen igennel fog szavazni hétfőn az egészségbiztosítási törvény zárószavazásán, jelentette be Lendvai Ildikó, a párt frakcióvezetője a hétfői évindító frakcióülés után.

Két képviselő, Karsai József és Farkas Imre jelezte, hogy távol maradna, vagy nem szavazna a törvényjavaslatról, a frakció azonban nem támogatja ezt. Így ha nem az egységes álláspontnak megfelelő igennel szavaznak, akkor a frakció etikai bizottsága dönt majd arról, éri-e valamilyen szankció őket ezért.

Kökény Mihály a hétfői frakcióülés után bejelentette, 12 módosító indítvánnyal körülbelül 60-65 ajánlási ponton módosítják az egészségbiztosítási törvényjavaslatot. Egyebek mellett rögzítenék, hogy a pénztárak 2009. február 1-én kezdik meg működésüket területi alapon, vagyis nem lesz tagtoborzás. Az első tagátlépés időpontját ugyanakkor előrehozzák 2009. tavaszára, vagyis ekkor a biztosítottak, ha akarnak, biztosítót válthatnak majd.

Az MSZP egyik módosító javaslatában rögzíti azt is, hogy a pénztárak felügyeleti bizottságaiba közösen egy képviselőt delegálhat majd az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói és munkaadói oldala, mondta a politikus. A vizitdíjjal kapcsolatban nem nyújtanak be módosító javaslatot.

Nemet mond a Fidesz a törvénymegerősítő népszavazási kezdeményezésére az MSZP a február 11-én várható szavazáson, döntött a szocialista frakció a hétfői ülésen.