Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Elsőosztályú uniós belépőjegyek?

2000.09.15. 13:58
Elismerően nyilatkozott a magyarországi politikai pártok EU-csatlakozást szorgalmazó deklarációjáról Michael Lake, az Európai Bizottság budapesti delegáció-vezetője. Pénteki beszédében kitért arra is, hogy Magyarország eddig egymilliárd eurót kapott az uniótól, ami hazánk EU-csatlakozási költségeinek egynegyedét teszi ki.
Az Európai Bizottság magyarországi delegációjának vezetője, Michael Lake nagykövet pénteken délután az európai és a magyar munkaadók szervezeteinek közös tanácskozásán (UNICE) beszédet mondott, amelynek szövegét az Indexhez is eljuttatták az EU-delegáció munkatársai.

Michael Lake
Magyarországnak nem lehet semmiféle problémája a közösségi joganyag teljes átvételekor
Az EU legmagagasabb rangú magyarországi diplomatája az úgynevezett UNICE-konferencián hazánk Európai Unióhoz való csatlakozásának esélyeit elemezte. Utalt arra, hogy az unióhoz korábban csatlakozott országok számos szakembere ma már úgy gondolja, alaposabban kellett volna felkészülnie hazájának a tagságra, mert akkor sok problémát elkerülhettek volna.

Csatlakozás - első osztályon

Arra is emlékeztetett Michael Lake, hogy ez az első olyan bővítési procedúra, amely olyan országokat ölel fel, amelyek mind a demokrácia, mind pedig a piacgazdaság örökségét hosszú évtizedekre elvesztették. Ezeknek az államoknak azonban ,,első-, és nem másodosztályú" tagokként kell csatlakozniuk az euórpai szervezethez - méghozzá a belépés első napjától kezdve.

EU-jogharmonizációnk lendületének utóbbi időben tapasztalható megtorpanásáról úgy fogalmazott a nagykövet, hogy ez részben annak a következménye, hogy a felvétel időpontja 2002. január elsejéről 2003 januárjára tolódott el.

Nem lehet gond a jogharmonizációval

Michael Lake azonban hangsúlyozta, hogy Magyarországnak nem lehet semmiféle problémája a közösségi joganyag (az úgynevezett acquis) teljes átvételekor. Sőt, a nagykövet kiemelte, hogy eddig példátlan módon, az összes politikai párt aláírta azt a közös deklarációt, amely elkötelezi magát az EU-csatlakozás mellett.

Eszerint az összes aláíró politikai párt igyekszik elősegíteni Magyarország mielőbbi belépését az Unióba - a lehető legkedvezőbb feltételek közepette. Az ehhez szükséges kétharmados törvények elfogadásáért pedig minden politikai erő megteszi a kellő lépéseket.

Ez a széleskörű politikai és társadalmi konszenzus segíti vezető pozícióhoz Magyarországot a tagjelölt államok között - vélekedett a brit diplomata. A bővítési folyamat szerinte nem súlyosbítja az EU-ban meglévő problémákat (a bevándorlást, a korrupciót és a nemzetközi bűnözést), hanem éppen ellenkezőleg: ez a legjobb mód arra, hogy leküzdjék a nehézségeket - például a rendőrök és az igazságszolgáltatásban dolgozók munkájának jobb összehangolásával.

Phare-segély: eddig egymilliárd eurót hagytak jóvá

Az elmúlt évtized során több, mint egymilliárd euró támogatást ítéltek oda Magyarországnak a PHARE-program keretében. Michael Lake szerint ezzel az EU hazánk uniós csatlakozási kiadásainak egynegyedéhez járult hozzá. A nagykövet hozzátette, hogy Magyarország a Phare-segélyből várhatóan kétmilliárd eurót kap addig, amíg az EU tagja lesz.

A brit EU-diplomata felhívta az európai munkaadók, az UNICE vezetőinek a figyelmét arra, hogy az unió bővítésével százmillió új polgára lesz a közösségnek, ami összességében immár félmilliárd fogyasztót jelent az egységes belső piacon. Michael Lake hangsúlyozta, hogy EU-felvétele után Magyarország az elsők között csatlakozhat majd az euró-zónához.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!