Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Csakazértis tüntetnének az antiglobalisták

2001.05.23. 10:14
Bár a hazai globalizációellenes és zöldmozgalmakat első értesülések szerint meglepetésként érte a Nemzetbiztonsági Hivatal bejelentése, miszerint külföldi és hazai csoportok nagyszabású, erőszakos megmozdulásokra készülnének a május végi EU-NATO-csúcstalálkozó idejére, több aktivista most már csakazértis tervezi, hogy az utcára vonul - értesült az Index. A vizsgaidőszak és az alulszervezettség azonban még betehet a tüntetésnek.
Mint ismeretes, múlt héten a Nemzetbiztonsági Hivatal bejelentette, hogy a május 28-29-ei EU-NATO-csúcstalálkozón külföldi és magyar "anarchista csoportok" a prágaihoz hasonló globalizációellenes tüntetésekre készülnek. Az érintettek ezt akkor tagadták, ám most úgy tűnik, Simicskó államtitkár közlése elültette a bogarat a hazai antiglobalista kollektíva fülébe.

"Pont a nemzetbiztonságiak bejelentése keltette fel a vágyat, hogy tényleg csináljunk valamit" - mondja Sebestyén György a Baloldali Alternatíva Egyesülés részéről. A szervezet hétfőn "határozott, de békés demonstrációra" szólított fel "a NATO folyamatos agresszív magatartásával" szemben. Sebestyén szerint ugyanakkor csak egy nagyobb szabású megmozdulásnak van értelme, kisebb, elszigetelt akciókban nem hisz. "El kell kerülnünk, hogy úgy mutassunk, mint az Alba Körösök" - utal a katonai szolgálatot ellenző csoport egy korábbi NATO-ellenes akciójára, amikor két aktivista a NATO-vonat elé láncolta magát, meglehetősen kevés publicitást kiváltva.

Az aktivista szerint a magyar civil szervezetek még nem állnak a szervezettség azon fokán, hogy egy, a prágaihoz hasonló méretű eseményt összehozzanak. "Vélhetőleg az amerikaiak adták le a drótot a magyar biztonsági szerveknek, hogy előre kriminalizálják az aktivistacsoportokat" - vélekedik a Nemzetbiztonsági Hivatal bejelentéséről.

Külföldön ütősebbek
A Világbank törölte június végére tervezett barcelonai tudományos konferenciáját, mert fél a tüntetőktől. Egy szóvivő elmondása szerint a konferencia - amelynek témája az európai gazdaságfejlődés lenne - "csak békés környezetben" tartható meg, és a bank a sok rosszul sikerült találkozó után már nem bízik benne, hogy a helyi biztonsági erők garantálni tudják a nyugalmat. A konferenciát ezért inkább online tartják meg. A szóvivő szerint aggasztó, hogy a globalizációellenes csoportok egy részével lehetetlen a konstruktív vita, annak ellenére, hogy a Világbank több civil szervezettel is megpróbált értelmes dialógust folytatni.

A Világbank által menedzselt projektek harmadáról ma már nem kormányzati szervezetekkel közösen döntenek.

Vizsgaidőszak alatt nincs forradalom

"A vizsgaidőszak megzavarja az aktivistalétet" - vallja be az Alba Kör egy tagja az Indexnek. A csoport sajtóközleményben kíván tiltakozni az amerikai fegyverkezés ellen, de mást nem tervez. Ha valaki más készül valamire, ahhoz persze csatlakoznánk - mondja némileg reménykedve az aktivista. A Humanista Mozgalom részéről Várady Tibor már pozitívabb, ő ígér is tüntetést, amire - reméli - más szervezetek is eljönnek. A részletekről azonban ő is húzódozik tájékoztatást adni. "Meglátjuk, mit mond a rendőrség" - teszi hozzá.

Erőszak kizárva?

Egy Indexnek nyilatkozó zöldaktivista kizárta az igazán nagyszabású, külföldi szervezetek bevonásával végrehajtott akció lehetőségét, mondván, egy a prágaihoz hasonló megmozdulás megszervezése egy évig is eltarthat, és ő még csak nem is hallott ilyesmiről. "Magyarországi csoportok segítsége nélkül ez elképzelhetetlen" - mondja. Forrásunk azt azonban elképzelhetőnek tartja, hogy valamilyen békés demonstrációra, petíció átnyújtására sor kerül. Bajkeverők persze mindig lehetnek, teszi még hozzá.

A szlovén kapcsolat

Az általános gyakorlat szerint a nagyobb események, megmozdulások honlapjának címét a hónap első betűjéből és a dátumból képzik. Így némi izgalmat lop a láthatólag kissé sivár képbe, hogy a feltehetőleg május 29-re utaló (március már elmúlt) www.m29.org oldalt már lefoglalták az interneten, de egyelőre nincs rajta semmi. A regisztráló egy szlovén állampolgár, aki a saját nevében jegyezte be az oldalt. Őt azonban egyelőre nem sikerült elérnünk.

A Nemzetbiztonsági Hivatal nem kívánt kommentárt fűzni az államtitkár múlt heti bejelentéséhez.