Emma
9 °C
26 °C

Vörös zászlóval a NATO ellen

2001.05.29. 22:49
"Kedves Javier Solana!!" - üvölti TGM a mikrofonba, haja belobogna a pályaudvarig, ha arra állna, de nem. A tömeg ujjong, éljenez. Vörös zászló leng a tüntetők felett, s ki beszél itt már a NATO-ról? A szónok szeme felcsillanni látszik, most előrelép, most megfogja a mikrofont, és megint, és megint, hát a forradalom hiányzott nekem..!
Balra lendülni látszik a Humanista Mozgalom déli pályaudvari, kedd délután megrendezett NATO-ellenes tüntetése sokfelől nézve: a vörös lobogóktól a zászlóaljnyi kommunista résztvevőig (Baloldali Front), az európai szociális alkotmányt követelő feliratoktól a Che Guevara-zászlóig. Thürmer Gyula sehol, pedig akár lehetne is, a kerengő közepén dübörög a majálisrock; az antifasisza ellenállók emléktáblájánál "anarchisták" ülnek a füvön, akiktől az Index megtudja, hogy ők kommunisták (is), mert az "lényegében ugyanaz".

A teret pedig narancssárgába öltöztetik a szervezők, a peacenik Humanisták, akiknek mindez mindegy, őket csak az érdekli, hogy elutasítsd az erőszakot, ők csak meg akarják "törni az erőszak ördögi körét". Velük az, ki nincs ellenük.

"Katona azér' csak kell..."

Nagyjából háromszázan lehetnek a karéjban, a nézelődő, a felvégnél közelebb nem merészkedőkkel együtt, plusz a hadseregnyi rendőr mindenfelé (még az Alkotás út másik felén is vár két kocsira való). A pályaudvar felől érdeklődve figyelnek vagy százan, az Index rögtön ki is fogja a legjobbat. Az idős úr, aki saját bevallása szerint nyugalmazott szakaszparancsnok, tudja, hogy itt a NATO ellen tüntetnek, de mentegetőzve hozzáteszi, hogy "lehet, hogy maradinak tűnök, de én úgy gondolom, de katona nekünk azér' csak kell".

Erre lejjebb nem nagyon tudnak mit mondani, bár egy totálisan antimilitáns szervező elismeri, hogy ez bizony nehéz ügy, mert ha a másiknál van puska, akkor tényleg jó, ha nálunk is. Ezt rövid gondolkodás után mások is belátják, de a tipikus alapálláspontról, hogy - egy hölgy szavaival - "a NATO egy gazdasági érdekek vezérelte szervezet, és különben is miért nem bombázzák a törököket is", senki nem hajlandó lehátrálni.

"Szerintem nagyjából baromság, amit ezek itt [a Humanisták] mondanak" - visz további színt a jelenlévők ideológiai spektrumába lelkes magyarázatával egy punk külsejű arc, akinek azonban óriási vörös zászló van igazítva a hóna alá. A srác ugyan NATO-ellenes, de rövid gondolkodás után elismeri, hogy egyáltalán nem ellenzi az erőszakot, sőt, "adott forradalmi helyzetben" teljes mértékben támogatja. Ennél is nehezebb volna vitába szállni egy jugoszláviai magyarral, akinek úgy elcsuklik a hangja a NATO balkáni "népirtását" ecsetelve, hogy semmi perc alatt kisebb tömeg veszi körül az Indexet.

Forradalom hiányzott nekem

Aztán befelé fordul a sereg, középre, a mikrofon felé. Itt lendületes szervezői NATO-ostorozás után Tamás Gáspár Miklós, ismert baloldali globalizációellenes aktivista támad, szemében lelkes csillogás: "Kedves Javier Solana!!" - üvölti a mikrofonba az észak-atlanti szövetség volt főtitkárának nevét. "A NATO-ellenes spanyolországi demonstrációk szervezője, itt a helyed velünk!!". A tömeg ujjong, éljenez, ez már valami; néhányan meglepődnek, sokan már semmin sem. TGM aztán ingyenes gyógyszert követel, szól a szegényekről, a szerencsétlenekről, az elesettekről, de hamar helyt ad a közönségből felszólalóknak, akik közt megint akadnak peacenikek, Prágát megjárt brutálkommunisták, naívagyanús nőaktivisták egyaránt. NATO, IMF, Világbank, tűzre veletek...

És így. A "nyitott mikrofon" tizenöt perce után lassan elmúlik a show; néhány, ideológiailag tulajdonképpen teljesen passzoló Magyar Fórumot visz a szél, a rendőrsorfal fölött elengedik a Humanista-narancssárga lufikat, és Give Peace a Chance-re váltják a politikát. A zenére aztán nők táncolnak, megint enyhe majálishangulat telepszik a térre. A résztvevők lassan hazamennek, néhány beavatott meg jót derül a Blikken, ami Alba Kör-akciót várt mára, jobboldalit.