Benedek
-5 °C
5 °C

Orbán-Powell találkozó a NATO-csúcson

2001.05.30. 11:58
Magyarország és az Egyesült Államok egyetért a Közép-Európa és a Balkán helyzetén illetően - derült ki Orbán Viktor és Colin Powell amerikai külügyminiszter mai találkozóján. Powell orosz kollégájával is tárgyalt, a konferencia pedig a NATO és az Európai Unió képviselőinek találkozójával folytatódik.
Stratégiai kérdésekben teljes az egyetértés Magyarország és az Egyesült Államok között - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök és Colin Powell amerikai külügyminiszter szerdán Budapesten, a megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón. Colin Powell a NATO külügyminiszteri értekezletére érkezett Budapestre.

A miniszterelnök kifejtette, hogy Magyarország és az Egyesült Államok közös állásponton van az amerikai-európai viszonyt és Közép-Európa, valamint a Balkán jövőjét illetően. A két politikus egyetértett abban, hogy a két ország kapcsolatai nagyon jók, és a jövőben tovább fognak erősödni.

Elnöki találkozót szervezett az orosz és az amerikai külügyminiszter

Powell találkozott Igor Ivanov orosz külügyminiszterrel is. A találkozót követően az orosz diplomácia vezetője sajtótájékoztatóján elmondta, hogy elsősorban az orosz és az amerikai elnök június 16-i ljubljanai találkozóját készítették elő. Bejelentette, hogy az orosz-amerikai csúcstalálkozó széles témákat ölel majd fel, napirendjén a kétoldalú, illetve a nemzetközi kapcsolatok fő kérdései fognak szerepelni. Hozzátette, hogy Moszkva nagy jelentőséget tulajdonít a csúcstalálkozónak. Elmondta, hogy amerikai kollégájával eszmét cseréltek a Közel-Keleten, illetve a Balkánon kialakult helyzetről is.

A nap fő eseménye emellett a NATO és az Európai Unió képviselőinek első hivatalos találkozója.