Alfréd
-2 °C
2 °C

EU-ellenes Dávid-csillagokat árultak Bencsik boltjaiban

2003.03.20. 06:49
Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője és a Szkítia bolthálózat tulajdonosa elnézést kért, hogy üzleteiben kaphatóak voltak azok az EU-ellenes jelvények, amelyeken az uniós csillagok nem öt-, hanem hatágú Dávid csillagok. A Mazsihisz nemzetközi lépéseket fontolgat, Szőgyényi polgári perre buzdít.
Nemzetközi lépéseket fontolgat Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz igazgatója az antiszemita tartalmú "EU-NEM" feliratú jelvény készítője és forgalmazója ellen, mivel a Szkítia könyvesboltokban kapható kitűzőkön az unió csillagai nem öt-, hanem hatágúak.

Tudatos támadás

A Népszava értesülése szerint az EU-csatlakozást ellenző kitűzőt utcai árusoknál, jelvénydílereknél és a Bencsik család által üzemeltetett Szkítia könyvesboltokban lehet megvásárolni. A jelvény tervezője és gyártója, Nagy Zsolv a Mazsihisz véleményét a napilapnak úgy kommentálta, bizonyítsák be ők, hogy ez egy tudatos támadás.

- A törvény jelenlegi előírásai szerint csak önkényuralmi jelképek használata és viselése tiltott, ezek közé a hatágú Dávid-csillag nem tartozik - nyilatkozta a Népszavának Szőgyényi József ügyvéd. Véleménye szerint bár az ügynek büntetőjogi relevanciája nincsen, a morálisan elítélendő jelvény készítője ellen polgári úton peres eljárást lehet kezdeményezni.

Az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány (EUKK) ügyvezető titkára, Suba János szerint a közalapítvány ugyan tiszteletben tartja az EU-ellenesek véleményét, ez a fajta megnyilvánulás azonban az általuk képviselt EU-értékrendbe nem fér bele.

Bencsik nagyítót ragad

A Népszava úgy tudja, a jelvényt forgalmazó Szkítia hálózatot az az Amtamondo Kft. üzemelteti, amelynek két bejegyzett ügyvezetője Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője és Bencsik Dávid, aki jelenleg egy külföldi egyetemen tanul. Más források szerint a Szkítiát a Kard és Jogar Kft. üzemelteti, melynek bejelentett tagjai Bencsik András és Seszták Ágnes. A bolthálózat igazgatója az a Terebesi Éva, aki a Demokratát is kiadó Magyar Ház Alapítvány kiadói igazgatója.

Bencsik András a napilapnak az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott: "Mindenkitől elnézést kell kérnem, akinek ezzel az érzékenységét megsértettük. Az eladók mentsége, hogy több mint 150-féle jelvényt árulunk, köztük többféle EU-elleneset is. Természetesen, ha erről az ízléstelenségről tudok, akkor nem engedem meg. Ígérem, legközelebb nagyítóval fogunk megvizsgálni minden egyes kitűzőt".